Kabinet sluit tijdelijk Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

18 juli 2022 Redactie Food Pixabay
Foto: Pixabay

Het kabinet zet 14 juli de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) tijdelijk stop en scherpt de regeling aan. Mkb’ers kunnen nog wel subsidieaanvragen indienen voor advies-  en ondersteuningskosten voor verduurzamingsmaatregelen die zij voor deze datum maakten.

De afgelopen 2 maanden ontving Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) signalen van “oneigenlijk gebruik van de regeling door enkele energieadviseurs en deur-aan-deurverkopers.” Hierop besloot het kabinet om de regeling tijdelijk stop te zetten en aan te passen met strengere kwaliteitseisen. Hiermee wil het kabinet ondernemers beter ondersteunen en oneigenlijk gebruik voorkomen.

Probleem met huidige regeling

De huidige regeling heeft volgens het kabinet niet het gewenste effect. “Bepaalde energieadviseurs maken op oneigenlijke wijze gebruik van de laagdrempeligheid van de regeling. In de afgelopen 2 maanden kwamen bij RVO, die de regeling uitvoert, meldingen binnen van energieadviseurs die kwalitatief minder goede adviezen leveren. RVO ontving ook signalen over energieadviseurs die zich als RVO-medewerker voordoen of misleidende informatie geven. Bijvoorbeeld door te zeggen dat het verplicht is om energieadvies af te nemen. Hierdoor worden juist mkb’ers niet goed geholpen met verduurzaming.”

Energiebesparing

Verduurzaming vindt het kabinet belangrijk en wil het mkb hierbij ondersteunen. Er wordt nu onderzocht hoe de regeling weer open kan. “Bij voorkeur dit najaar”, aldus het kabinet. “De regeling moet nog steeds eenvoudig blijven voor het mkb, maar er zijn minimaal strengere eisen nodig voor de energieadviseurs. Dit geldt ook voor de kwaliteit van de adviezen en ondersteuning.”

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is gericht op mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze 80 procent van de kosten van advies en ondersteuning voor energiebepaling terugkrijgen. Hiervoor geldt een maximum van €2.500.

Bron: RVO

Altijd op de hoogte blijven?