Jos Rood buigt voor paarse krokodil

7 januari 2010

Oliebollen en paarse krokodillen. Bakker Jos Rood begint te vermoeden dat iemand op het gemeentehuis de pik op hem heeft.

Oliebollen en paarse krokodillen. Bakker Jos Rood begint te vermoeden dat iemand op het gemeentehuis de pik op hem heeft.

Jos verkoopt al jaren oliebollen in een kraam bij zijn zaak aan de Middenweg. Dat vindt de gemeente Heerhugowaard geen probleem, als hij maar niet in die kraam ook gaat bakken.

Brandgevaar, zegt de gemeente. Kletskoek, zegt Jos. Ik bak niet op gas, maar elektrisch. Maar Jos' verweer helpt niets. "Je moet er niet aan denken als er toch wat gebeurt", zegt de burgemeester eind 2008. "Geen vergunning.'' "Volendamsyndroom, noem ik dat", zegt Jos.

En hij verzint een list. Hij schroeft zijn kraam aan de bakkerij vast en heeft in eigen ogen een oliebollenserre, oftewel een vast onderdeel van zijn bakkerij. Maar de gemeente trapt daar niet in. Tienduizend euro boete, zo is het vonnis.

Dit jaar lijkt Jos knarsetandend het hoofd te buigen. Hij vraagt alleen een verkoopvergunning aan. 'Geen punt' zegt de gemeente meteen. Alleen heeft Jos nog een troef in zijn mouw. Hij wil de achterwand uit zijn kraam zagen en het hele hok tegen het open raam aanschuiven. Zo kan hij net binnen de bakkerij oliebollen maken en ze door de opening in de kraam leggen.

De gemeente moet echter ergens een spion hebben zitten, want een paar dagen voor kerst valt er bij Jos een brief op de mat. "Naar wij uit goede bron vernemen gaat u toch bakken", zo is de strekking "Dat kan tot 20.000 euro boete betekenen."

Jos is razend, maar buigt toch. Ook al bakt hij niet in de kraam zelf. "Ik durf het niet te riskeren." Maar hij stopt met oliebollen bakken voor vrijwilligerswerk waar ook de burgemeester bij is betrokken. "Dat voelt niet goed", zegt Jos.

Alleen voor 250 gezinnen die naar de voedselbank gaan en voor bewoners van De Noord, die actie voeren voor een Braziliaans kinderhuis strijkt hij met de hand over het hart.

> Bron: Noordhollands Dagblad


« Terug

Altijd op de hoogte blijven?