Het Echte Bakkersgilde maakte 6 juni de winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood bekend. Nijkamp, De Echte Bakker won in de categorie ongevuld desembrood. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Jorink, De Echte Bakker.

Desem Awards

Ongevuld desembrood

De winnaar in de categorie ongevuld desembrood Martin Nijkamp deed voor het eerst mee aan deze competitie. De bakker heeft winkels in Holten en Zutphen. De tweede prijs ging naar Boenders, De Echte Bakker uit Eibergen. Eigenaar Gerwin Starink had broodbakker Marcel Leferink en zijn collega Wouter afgevaardigd die bij de eerste deelname meteen heel goed scoorden. René Vermeij uit Kampen belandde op de derde plaats. Verweij draaide de afgelopen jaren steeds mee in de top van deze wedstrijd en behaalde ook dit jaar weer een goed resultaat.

Gevuld desembrood

In de categorie gevuld desembrood zette bakker Patrick van Jorink, De Echte Bakker uit Raalte de opgaande lijn van de afgelopen jaren door en bezette de eerste plaats. Boenders, De Echte Bakker uit Eibergen behaalde ook in deze categorie de tweede plaats. Het brons ging naar Bergerslag, De Echte Bakker uit Staphorst, die daarmee voor het tweede jaar op rij in de top meedoet.

Keuring

Boulanger Gerard Vreugdenhil, lid van het Nederlands BoulangerieTeam en Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner en desemspecialist Puratos, voerden de keuring uit. Ze vonden de kwaliteit van de inzendingen beter dan eerdere jaren. “Een bewijs dat de Echte Bakkers leergierig en kwaliteitsbewust zijn en beter worden in het bakken van desembrood,” aldus Van Scheijndel.

"We zien steeds meer desembroden die een lang rijsproces in de koeling hebben gehad. Daaruit spreekt de durf van de bakkers om het proces te vertragen. Zo ontstaat meer smaak en wordt de structuur wat grover.” vult Vreugdenhil aan. Van Scheijndel had ook nog een tip voor de deelnemers: “Durf te bakken, desembrood bevat meer water en daardoor kan het langer gebakken worden.”

Prijsuitreiking

De prijzen worden de komende week uitgereikt aan de winnaars in hun eigen winkels door Bart van Gelder, Sales Manager Ambacht van Puratos en Ron Brinkhuis, Marketing Adviseur Buitendienst van het Gilde.

De strijd om de Desem Awards vond plaats bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Brood en bier hebben een gemeenschappelijke deler, namelijk fermentatie. Daarom verzorgde GildePartner Puratos een Brood & Bier sessie.

Altijd op de hoogte blijven?