Joost Snijders, De Echte Bakker met winkels in Stramproy en Thorn, wint dit jaar de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. De bakker is er blij mee. "Yes!!!! Wij bakken het beste Paasbrood van Nederland!!!! Supertrots!!!!!" zegt hij op zijn Facebookpagina.

Vorig jaar bereikte de bakker voor het eerst de finaleronde en kreeg toen een eervolle vermelding. Joost Snijders had de winst niet verwacht. Hij heeft behoorlijk gesleuteld aan de receptuur en de werkwijze om het goed te krijgen. “Het is een zoektocht naar de juiste rozijnen. Daar heb ik veel mee getest,” vertelt Joost. En met succes, want hij werd beloond met goud. 

De tweede plaats is voor Bas Gommans. Hij liet deze competitie nog wel eens aan zich voorbij gaan maar als hij meedoet is het om de prijzen. Hij wilde aan de telefoon niet te hard juichen, want hij liep op straat. “Maar dadelijk ga ik los,” laat hij lachend weten. 

De derde plaats gaat naar Thijs Koolen uit Ell. Hij belandde al drie keer op rij op de tweede plaats. “Van de buitenkant vond ik het een prachtig brood, de binnenkant was deze keer net niet goed genoeg voor goud. Jammer, maar ik ben wel tevreden,” aldus Thijs.

De competitie

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers hun paasbrood in het vereiste slofmodel insturen voor deze competitie en dat deden ze massaal. In totaal werden 148 broden gekeurd en beoordeeld. Dertien broden kregen kregen een 8,1 of hoger en deze bakkers plaatsten zich voor de finaleronde.

Voor de finale werden de paasbroden onaangekondigd opgehaald uit de winkels. Deze werden vervolgend gekeurd door door Paul Thomas, technisch adviseur van GildePartner Puratos, Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, werkzaam bij GildePartner Royal Steensma en Henri Elders, keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum.

Veel variëteit

Paasbrodencompetitie 2019_persbericht Echte Bakkers Paasbrodencompetitie 2019_persbericht Echte Bakkers

De keurmeesters zagen de afgelopen weken veel variëteiten aan paasbroden voorbij komen. Hiljo Hillebrand: “We zagen dat er veel gevarieerd wordt met vullingen. Daar leent een paasbrood zich ook heel goed voor. Wel moet gezegd worden dat de kwaliteit van de rozijnen dit seizoen heel kwetsbaar is en dus lastig om ze goed te verwerken in het perfecte brood. Het is een compliment voor de Echte Bakkers die zich echt hebben verbeterd ten opzichte van vorig jaar.” Het percentage 5-sterrenbeoordelingen is gestegen van 9 naar 17%.

Paul Thomas: “Bij alle finalisten is een zeer mooi paasbrood gekocht in de winkel. Allemaal mooi gedecoreerd en goed gebakken. Bij het doorsnijden zagen we wel verschillen. Het brood van Joost Snijders had een zeer onderscheidend uiterlijk en de kruimstructuur was het beste.”

De overige finalisten die een 5-sterrenproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers:

  • Hagedoren te Hoensbroek
  • Hugen te Arnhem
  • Keurhorst te Apeldoorn
  • Scholtens te Winschoten
  • Sjaak Doeleman te Werkhoven
  • Toet te Apeldoorn
  • Van der Steen te Made
  • Van der Veer te Barneveld
  • Van Meijel te Clinge
  • Van Walderveen te Geldermalsen

Altijd op de hoogte blijven?