‘Je moet geen bakker worden als je niet vroeg op wil staan’

Mark van Dalen_Foto Oscar

Mark van Dalen (27) heeft samen met zijn vrouw Willemien banketbakkerij Stam overgenomen in Capelle aan den IJssel. “Ik probeer altijd door het oog van de klanten naar mijn winkel te kijken. Het geeft altijd een goed gevoel als alles goed staat en de schappen aan het eind van de dag leeg zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik een jaar of twaalf was, kon ik na schooltijd in een bakkerij schoonmaakwerkzaamheden doen. Ik vond dat een leuke plek. De snuffelstages die ik moest lopen op school, deed ik ook bij een bakker en zo ben ik erin gerold. Ik vind het leuk om nu, als bakker, mooie producten te maken waar andere mensen van kunnen genieten. Dat spreekt me aan in het vak. Ik sta rond vijf uur op en begin ‘s ochtends met het maken van gebak voor de winkel. Ik denk dat je geen bakker moet worden als je niet vroeg op wil staan. Als dat af is, begin ik aan de voorraad. Sommige dingen kun je al klaarmaken en in de vriezer bewaren. Ik sta zelf voornamelijk in de bakkerij, mijn vrouw Willemien in de winkel.”

Efficiënt en kwaliteit

“Je ziet de laatste jaren dat supermarkten het goed doen, zij verkopen ook een slagroomgebakje en een roombroodje. Als je een bakkerswinkel hebt, moet je volgens mij een stukje beleving creëren en spullen maken die ze in de winkel niet hebben. Met een roombroodje moeten wij op den duur misschien wel stoppen. Of we moeten er héél veel van verkopen. Ik heb hiervoor bij verschillende bedrijven gewerkt: de een gaat voor hele hoge kwaliteit, de ander voor productiviteit. Ik denk dat er nog een mogelijkheid ligt in een combinatie: efficiënt werken, de kosten laag houden, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.”

Goede webshop

“We hebben net Banketbakkerij Stam in Capelle aan den IJssel overgenomen, het was tijd voor een eigen zaak. We gaan nu kijken hoe we dat inrichten. Ik zie ontwikkelingen waarbij online veel verkocht wordt. Een werkend stel doet ’s avonds vaak boodschappen of laat het thuisbezorgen. Een goed werkende webshop is dus ook een dingetje waar we aandacht aan moeten besteden, al zie ik niets in de verruiming van onze openingstijden. Ik ben naar de Bakkersvak gegaan ter inspiratie, ik probeer altijd mijn ogen en oren open te houden. Zelf ben ik tevreden als mijn vitrine leeg is en alles verkocht is. Ik haal de meeste voldoening uit het maken van gebak, liever twintig gebakjes dan een taart voor twintig personen.”

Dossiers
Lees ook
Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Sinds 2009 levert Lavans de bedrijfskleding voor HEMA Bakkerijen. Onlangs werd het contract voor de samenwerking tussen deze twee bedrijven voor vijf jaar verlengd. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, zegt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

Zomerklus

Zomerklus

Half wit tarwebrood met mais. Heel bruin tarwemaisbrood. Midden volkoren speltbrood met zaden. Sinds 1 juli is het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood van kracht. Hebt u zich er al in verdiept? Want u hebt nog minder dan twee jaar om uw producten of de naamgeving aan te passen.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...