‘Je moet geen bakker worden als je niet vroeg op wil staan’

Mark van Dalen_Foto Oscar

Mark van Dalen (27) heeft samen met zijn vrouw Willemien banketbakkerij Stam overgenomen in Capelle aan den IJssel. “Ik probeer altijd door het oog van de klanten naar mijn winkel te kijken. Het geeft altijd een goed gevoel als alles goed staat en de schappen aan het eind van de dag leeg zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik een jaar of twaalf was, kon ik na schooltijd in een bakkerij schoonmaakwerkzaamheden doen. Ik vond dat een leuke plek. De snuffelstages die ik moest lopen op school, deed ik ook bij een bakker en zo ben ik erin gerold. Ik vind het leuk om nu, als bakker, mooie producten te maken waar andere mensen van kunnen genieten. Dat spreekt me aan in het vak. Ik sta rond vijf uur op en begin ‘s ochtends met het maken van gebak voor de winkel. Ik denk dat je geen bakker moet worden als je niet vroeg op wil staan. Als dat af is, begin ik aan de voorraad. Sommige dingen kun je al klaarmaken en in de vriezer bewaren. Ik sta zelf voornamelijk in de bakkerij, mijn vrouw Willemien in de winkel.”

Efficiënt en kwaliteit

“Je ziet de laatste jaren dat supermarkten het goed doen, zij verkopen ook een slagroomgebakje en een roombroodje. Als je een bakkerswinkel hebt, moet je volgens mij een stukje beleving creëren en spullen maken die ze in de winkel niet hebben. Met een roombroodje moeten wij op den duur misschien wel stoppen. Of we moeten er héél veel van verkopen. Ik heb hiervoor bij verschillende bedrijven gewerkt: de een gaat voor hele hoge kwaliteit, de ander voor productiviteit. Ik denk dat er nog een mogelijkheid ligt in een combinatie: efficiënt werken, de kosten laag houden, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.”

Goede webshop

“We hebben net Banketbakkerij Stam in Capelle aan den IJssel overgenomen, het was tijd voor een eigen zaak. We gaan nu kijken hoe we dat inrichten. Ik zie ontwikkelingen waarbij online veel verkocht wordt. Een werkend stel doet ’s avonds vaak boodschappen of laat het thuisbezorgen. Een goed werkende webshop is dus ook een dingetje waar we aandacht aan moeten besteden, al zie ik niets in de verruiming van onze openingstijden. Ik ben naar de Bakkersvak gegaan ter inspiratie, ik probeer altijd mijn ogen en oren open te houden. Zelf ben ik tevreden als mijn vitrine leeg is en alles verkocht is. Ik haal de meeste voldoening uit het maken van gebak, liever twintig gebakjes dan een taart voor twintig personen.”

Dossiers
Lees ook
Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Al jaren kampte De Bakkers Lamers met ruimtegebrek, groeien kon niet meer. Het familiebedrijf liet een nieuwe bakkerij bouwen aan de Cereslaan in Heesch. “Alles wat de oven in moet, wordt hier nu bereid", vertelt Bart Lamers. "Verder maken we halffabricaten, zoals vlabodems voor de patisserie.”

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...