‘Je moet geen bakker worden als je niet vroeg op wil staan’

Mark van Dalen_Foto Oscar

Mark van Dalen (27) heeft samen met zijn vrouw Willemien banketbakkerij Stam overgenomen in Capelle aan den IJssel. “Ik probeer altijd door het oog van de klanten naar mijn winkel te kijken. Het geeft altijd een goed gevoel als alles goed staat en de schappen aan het eind van de dag leeg zijn.”

Tekst: Marloe van der Schrier | Foto: Oscar van der Wijk

“Toen ik een jaar of twaalf was, kon ik na schooltijd in een bakkerij schoonmaakwerkzaamheden doen. Ik vond dat een leuke plek. De snuffelstages die ik moest lopen op school, deed ik ook bij een bakker en zo ben ik erin gerold. Ik vind het leuk om nu, als bakker, mooie producten te maken waar andere mensen van kunnen genieten. Dat spreekt me aan in het vak. Ik sta rond vijf uur op en begin ‘s ochtends met het maken van gebak voor de winkel. Ik denk dat je geen bakker moet worden als je niet vroeg op wil staan. Als dat af is, begin ik aan de voorraad. Sommige dingen kun je al klaarmaken en in de vriezer bewaren. Ik sta zelf voornamelijk in de bakkerij, mijn vrouw Willemien in de winkel.”

Efficiënt en kwaliteit

“Je ziet de laatste jaren dat supermarkten het goed doen, zij verkopen ook een slagroomgebakje en een roombroodje. Als je een bakkerswinkel hebt, moet je volgens mij een stukje beleving creëren en spullen maken die ze in de winkel niet hebben. Met een roombroodje moeten wij op den duur misschien wel stoppen. Of we moeten er héél veel van verkopen. Ik heb hiervoor bij verschillende bedrijven gewerkt: de een gaat voor hele hoge kwaliteit, de ander voor productiviteit. Ik denk dat er nog een mogelijkheid ligt in een combinatie: efficiënt werken, de kosten laag houden, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.”

Goede webshop

“We hebben net Banketbakkerij Stam in Capelle aan den IJssel overgenomen, het was tijd voor een eigen zaak. We gaan nu kijken hoe we dat inrichten. Ik zie ontwikkelingen waarbij online veel verkocht wordt. Een werkend stel doet ’s avonds vaak boodschappen of laat het thuisbezorgen. Een goed werkende webshop is dus ook een dingetje waar we aandacht aan moeten besteden, al zie ik niets in de verruiming van onze openingstijden. Ik ben naar de Bakkersvak gegaan ter inspiratie, ik probeer altijd mijn ogen en oren open te houden. Zelf ben ik tevreden als mijn vitrine leeg is en alles verkocht is. Ik haal de meeste voldoening uit het maken van gebak, liever twintig gebakjes dan een taart voor twintig personen.”

Dossiers
Lees ook
Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Bakker Wim Blom opent vernieuwde winkel in Hasselt

Op donderdag 2 april heropent Wim Blom zijn winkel in Hasselt. Deze heeft een vernieuwde formule uitstraling gekregen. Naast een bakkerswinkel in de nieuwe stijl is er ook een koffiecorner. Vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus gaat deze nog niet open.

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Compad biedt bakkers hulp met webshop

Veel bedrijven zijn getroffen coor de coronacrisis. De horeca is gesloten en evenementen zijn voorlopig niet toegestaan. Ook de bakkerijen. Veel ondernemers zoeken een creatieve oplossing, waarbij ze vaak een online oplossing nodig hebben. Compad helpt hierbij.

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Bakkersmaat biedt bakkers gratis webshop

Door alle coronamaatregelen neemt de populariteit van online winkelen toe. Dat geldt ook voor de klanten van de lokale bakker. Ook zij hebben in deze tijd een webshop nodig. Bakkersmaat helpt hierbij en biedt bakkers tijdens de coronacrisis een gratis webshop.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...