Op het Belevenisplein op Bakkersvak 2020 gaven leden van het Nederlands Patisserie verschillende demonstraties. Zo ook Boudewijn Nijmeijer, die na een verblijf in Koeweit en Oman weer terug is in Nederland. Tijdens zijn demonstratie vertelt hij over zijn avonturen in het Midden-Oosten.

Voor de demonstratie maakte Boudewijn een hartige tartelette met zeekraal en risotto. Hij liet zich hiervoor inspireren door zijn tijd in het Midden-Oosten. In Koeweit at hij veel risotto. Een tartelette met risotto moet vers bereid worden en is daarom vooral geschikt voor de horeca. "Maar", zegt hij "in een hartige tartelette kun je van alles doen. Bijvoorbeeld een ragout."

Ga naar het buitenland

Boudewijn laat tijdens de demonstratie vooral zijn kookkunsten zien. Koken is heel iets anders dan patisserie, zegt hij. Hij brengt de risotto aan de kook met een scheutje olijfolie, licht gefruite ui en knoflook. Terwijl de risotto gaart, neemt Boudewijn zijn aandachtig luisterende publiek mee naar zijn jaren in het buitenland. Naar Oman en Koeweit. Daar zette hij onder andere een chocolaterie op. "Ik raad iedereen aan om naar het buitenland te gaan als je de mogelijkheid krijgt", zegt Boudewijn. "Het was een van de leukste uitdagingen die ik heb gedaan".

Andere mentaliteit

Volgens Boudewijn leer je ontzettend veel. "Je wordt in het diepe gegooid en je komt in aanraking met andere culturen." Zo werkte Boudewijn onder andere samen met mensen uit India, Sri Lanka en de Filippijnen. Je leert omgaan met een andere mentaliteit. In Nederland moet alles nu gebeuren. In Dubai en Oman zeggen ze Insha'Allah. Daarnaast leer je improviseren. "We waren heel afhankelijk van de vracht" vertelt Boudewijn, "Dat betekent dat als er producten ontbraken, zoals pralinés of repen chocola, we deze zelf moesten maken".

Verpakkingen

In Dubai zette Boudewijn een nieuwe chocolaterie op. "Je ziet dan waar je allemaal aan moet denken", zegt hij. Van het inrichten van de keuken tot aan de verpakkingen. Hiervoor ging hij naar Hong Kong. "Daar kon alles", volgens Boudewijn.

Tummers, patisserie passionnelle

De hoofdreden om terug naar Nederland te gaan was zijn vriendin, vertelt hij terwijl hij ondertussen de risotto op smaak brengt met de vinaigrette. Bovendien kreeg hij een baan aangeboden bij een collega, chef patisserie bij Patisserie Tummers in Heemstede. Bij zijn terugkeer in Nederland kon hij zich ook weer aansluiten bij het Nederlands Patisserie Team en kon daarom een demonstratie geven op het Belevenisplein.

Hartige tartelette met zeekraal en risotto

Tartelette risotto en zeekraal

De risotto is ondertussen op smaak. Eventueel kun je er nog wat boter aan toevoegen volgens Boudewijn. Hij vult de tartelettes en voegt de topjes van de zeekraal toe. Tot slot voegt hij nog een beetje koffiepoeder toe als decoratie. De eerste tartelette is voor zijn vriendin. Daarna mag de rest ook proeven.

 

Altijd op de hoogte blijven?