De Echte Bakker Jan Toet, met twee winkels in Apeldoorn, is voor de tweede keer op rij de winnaar van de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde geworden.

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren door de vakjury. In de vakjury zaten Meesters Boulanger Mark Plaating van Zeelandia en Wietse Schiere van Koopmans Meel. Ook Ruud Geven, de keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum zat in de jury.

Fantastische oliebollen

De keurmeesters belden Jan Toet wakker met het goede nieuws. Toet moest daarom eerst goed wakker worden tot hij het nieuws kon bevatten. Na een halfuur was hij dolgelukkig: “Dat mijn oliebollen als beste beoordeeld worden door twee Meesters Boulanger die toonaangevend zijn in onze branche, dat geeft mij een super gave kick!”, aldus Toet. Jurylid Wietse Schiere zegt over de oliebollen van Toet: “Deze oliebollen zijn fantastisch. De structuur was mooi, de vulling was goed verdeeld en de oliebollen waren heel smaakvol.” Toet behaalde dit jaar ook al de tweede plaats met zijn roomboteramandelstaven.

Zilver en brons

De tweede plek was voor Willem Steenbergen, met zijn twee winkels in Meppel. Hij was erg blij met zijn tweede plek: “We zijn altijd met kwaliteit bezig en deze prijs is hartstikke mooi.” Martin Nijkamp pakte het brons, waardoor hij eerst een beetje teleurgesteld was, maar na de toelichting van de vakjury, was hij toch wel blij met de derde plek.

Net niet

Er waren in totaal 93 keer oliebollen ingezonden door 52 echte bakkers. De beste 8 bakkers zaten in de finaleronde. De bakkers die buiten de top-3 vielen, maar wel een 5-sterren oliebol verkopen, zijn: Ad Bos te Ochten, De Korenaar te Surhuisterveen, Gommans te Sevenum, Van der Veer te Barneveld en Vonk te Bunnik.

Altijd op de hoogte blijven?