Jan Toet wint oliebollencompetitie Echte Bakkersgilde voor de derde keer

16 december 2019

Jan Toet van Toet, De Echte Bakker uit Apeldoorn heeft voor het derde jaar op rij de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde gewonnen. Jan Toet, die in 2017 ook al Beste Echte Bakker werd: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn oliebollen ook heel erg mooi vond. Aan de buitenkant konden ze misschien nog iets gladder, maar de binnenkant was perfect. Och, dit is echt kicken man!”

De nummers twee en drie van vorig jaar wisselden van plek. Nijkamp uit Holten werd tweede en Steenbergen uit Meppel behaalde de derde plaats .Ingrid Nijkamp was blij en vol bewondering dat Martin voor de elfde keer bij de top 3 zat. “Hij en de bakkers hebben de hele ochtend gebakken voordat ze tevreden waren. Zo zie je maar, de aanhouder wint.” En ook Willem Steenbergen reageerde verheugd. “Ik wil heel graag een keer eerste worden en daar blijf ik voor gaan, maar de verschillen zijn klein en ik weet wat ik er allemaal voor moet doen. Ik ben heel erg blij met deze derde plek,”

Alle Echte Bakkers van Nederland konden op zaterdag 14 december hun oliebollen insturen en deelnemen aan de wedstrijd die dit jaar voor het eerst op een dag gehouden werd. De Meesters Boulanger Mark Plaating van GildePartner Zeelandia en Wietse Schiere van GildePartner Koopmans en Carlo Sinke, productontwikkelaar bij GildePartner AB Mauri voerden de keuringen uit.

De inzendingen werden volgens deze keurmeesters gekenmerkt door mooie uitgebalanceerde smaken en goede eeteigenschappen. De winnaar Jan Toet bakte een perfecte oliebol en haalde een topscore van 8,9. De oliebollen van Nijkamp kregen zelfs een 10 op eeteigenschappen. Ook Steenbergen scoorde goed op de eeteigenschappen en de vorm. "Deze bakkers bewijzen hiermee hun constante hoge kwaliteitsniveau", aldus de organisatie.

Altijd op de hoogte blijven?