Jan-Aart Schuld geeft tips voor energie besparen in de bakkerij

7 maart 2023 Anton Marchena Pexels

Op de derde dag van Bakkersvak en IJs-Vak gaf Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld een presentatie over zijn stappen om zijn bakkerij energieneutraal te maken. Jan-Aart zag al jaren het potentieel om zijn bakkerij te innoveren. Door corona en de situatie in Oekraïne werd hij gedwongen om hiervoor sneller met oplossingen te komen.

“Ik was verbaasd door de hoeveelheid energie en warmte die in de bakkerij verloren gaan”, zegt Jan-Aart. Hij heeft een warmteopslag laten bouwen, waardoor hij de energie die oorspronkelijk verloren ging nu opslaat, zodat hij deze ook aan zijn buren kan aanbieden.

Van stroom naar gas

Voor zijn nieuwe bakkerij bestelde Jan-Aart twee elektrische ovens, maar hij kreeg op het laatste moment te horen dat het er geen passende stroom in zijn bakkerij geleverd kon worden. Uiteindelijk heeft hij daarom twee gasovens aangeschaft. Hiervoor gebruikt hij propaangas. Dat is leverbaar in tanks, waardoor er geen gasleiding nodig is. Dit gas gebruikt hij wanneer nodig, omdat hij nu nog een goed gascontract heeft.

Vacuümkoeling

Ook paste Jan-Aart vacuümkoeling toe in zijn bakproces. Daardoor heeft hij minder tijd nodig om te bakken en kan hij meer produceren op een dag. Ook bespaart hij hiermee personeelskosten, energiekosten en kan hij de energie die vrijkomt hergebruiken. Toch vindt hij het grootste voordeel die de vacuümkoeling biedt de betere kwaliteit van zijn brood.

Jan-Aart hoopt binnenkort volledig energieneutraal te worden met zijn bakkerij, maar bespaart nu al bijna 50 procent van zijn energie. En zo ziet hij ook mogelijkheden voor de toekomst van zijn collega’s. Wel zegt hij eerlijk: “Zonder subsidie is het energie-neutraal maken van je bakkerij moeilijk. Maar de voordelen zijn overtuigend.” Jan is van mening dat deze nieuwe manier van ondernemen de toekomst is voor de bakkerijbranche.

Altijd op de hoogte blijven?