Is witbrood soms gezonder dan volkoren?

13 juni 2017

Vorige week schreven verschillende media dat witbrood voor sommige mensen gezonder zou zijn dan volkoren. Zij baseren zich een nieuwe studie van het Weizmann-instituut in Israël. Deze bevinding gaat in tegen de aanbevelingen van het Voedingscentrum en andere voedingsautoriteiten. Het Nederlands Bakkerij Centrum zet vraagtekens bij dit onderzoek.

Het onderzoek

Het Israëlische onderzoek is uitgevoerd met slechts twintig proefpersonen. Zij kregen gedurende één week witbrood of volkoren desembrood te eten. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect op bijvoorbeeld cholesterol, enzymactiviteit en andere markers in het lichaam. Bij alle metingen konden de onderzoekers bijna geen verschil vinden.

Wat ze wel zagen was dat gemiddeld over alle proefpersonen witbrood een snellere stijging van de suikerspiegel gaf dan volkorenbrood. Dat is goed te verklaren. De koolhydraten in volkoren worden namelijk langzamer afgegeven aan het bloed. Dit komt door de vezels in volkoren. Keken de onderzoekers echter naar de situatie van individuele proefpersonen, dan bleek dat bij sommige mensen de suikerspiegel na wit brood minder snel steeg dan bij volkorenbrood. Daar zijn diverse media op ingesprongen.

Echter, dergelijke grote conclusies kun je uit dit onderzoek niet trekken. Het NBC is van mening dat de studie daarvoor te klein is en statistisch onvoldoende onderbouwd. “De studie heeft zeer weinig zeggingskracht”, zo concludeert ook het Voedingscentrum in haar reactie op De Kennis van Nu.

Volkoren blijft beste keus

Voor het meest gezonde brood blijft volkoren de beste keus. Met 3 volkoren boterhammen per dag verklein je het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 (suikerziekte) en darmkanker. Aldus de aanbevelingen van het Voedingscentrum en de Nederlandse Gezondheidsraad. Daarnaast leveren graanproducten energie en andere voedingstoffen, zoals vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer.

Bron: Nederlands Bakkerij Centrum

Altijd op de hoogte blijven?