Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

koopmans

Die vraag proberen Royal Koopmans en Carbohydrate Competence Centre (CCC) te beantwoorden in hun onderzoek naar clean label-toepassingen uit graan. Ze willen tarwezemelen gebruiken om plantaardige vlees- en melkproducten te maken.

Koopmans wil op deze manier bijdragen aan de eiwittransitie uit koolhydraten. Het Voedingscentrum stelt namelijk dat in 2030 60% van alle eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen.

De samenwerking betreft een vierjarig, intensief onderzoekstraject met het CCC, een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research. De focus ligt daarbij op de valorisatie (waardebepaling) van tarwezemelen om functionele clean label-oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige toepassingen, zoals vegetarische burgers, vegan melk en vegan lekkernijen.

Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans, licht in het persbericht toe: “Om een dergelijk fundamenteel onderzoek goed aan te pakken, is het nodig om samen te werken met een kennispartij als het CCC. Samen met prof. dr. Gert-Jan Euverink van de Rijksuniversiteit Groningen zetten we een vierjarige studie op om gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van tarwezemelen als basis voor een nieuwe plantaardige grondstof. Hoewel we in de afgelopen jaren veel kennis hebben opgedaan, wordt dit onderzoek een spannende reis. Ik kijk uit naar de uitkomsten en tussentijdse resultaten van deze samenwerking.”

 

Dossiers
Lees ook
NBC bespreekt Nederlandse tarwe tijdens Themadag Granen

NBC bespreekt Nederlandse tarwe tijdens Themadag Granen

Hoe kunnen we de schakels in de keten verbinden en Nederland voorzien van brood met eiwitrijke granen van eigen bodem? Daarover gaat de Themadag Granen op donderdag 24 maart, georganiseerd door het NBC.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.

Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Nieuw onderzoek: Tritordeum graan vermindert symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

Een Italiaanse pilot studie naar de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom bij consumptie van Tritordeum graanproducten behaalde veelbelovende resultaten, schrijft Kennisbank brood.net. Het nieuwe onderzoek laat zien dat door consumptie van producten op basis van Tritordeum in plaats van tarwe, de symptomen van PDS-patiënten significant afnamen.