Is vegan melk van tarwezemel straks mogelijk?

koopmans

Die vraag proberen Royal Koopmans en Carbohydrate Competence Centre (CCC) te beantwoorden in hun onderzoek naar clean label-toepassingen uit graan. Ze willen tarwezemelen gebruiken om plantaardige vlees- en melkproducten te maken.

Koopmans wil op deze manier bijdragen aan de eiwittransitie uit koolhydraten. Het Voedingscentrum stelt namelijk dat in 2030 60% van alle eiwitten die we eten afkomstig moeten zijn van plantaardige bronnen.

De samenwerking betreft een vierjarig, intensief onderzoekstraject met het CCC, een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen en Wageningen University & Research. De focus ligt daarbij op de valorisatie (waardebepaling) van tarwezemelen om functionele clean label-oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige toepassingen, zoals vegetarische burgers, vegan melk en vegan lekkernijen.

Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans, licht in het persbericht toe: “Om een dergelijk fundamenteel onderzoek goed aan te pakken, is het nodig om samen te werken met een kennispartij als het CCC. Samen met prof. dr. Gert-Jan Euverink van de Rijksuniversiteit Groningen zetten we een vierjarige studie op om gedegen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van tarwezemelen als basis voor een nieuwe plantaardige grondstof. Hoewel we in de afgelopen jaren veel kennis hebben opgedaan, wordt dit onderzoek een spannende reis. Ik kijk uit naar de uitkomsten en tussentijdse resultaten van deze samenwerking.”

 

Dossiers
Lees ook
Bakkerij en lunchroom De Vegan Bakker opent in Heusden

Bakkerij en lunchroom De Vegan Bakker opent in Heusden

Vrijdag 22 juli opent de nieuwe lunchroom en bakkerij De Vegan Bakker in Heusden, naast Bakkertje Deeg. Hier worden volledig veganistische producten geserveerd die ontwikkeld en bereid zijn door eigenaar en vegan bakker Lucas Vermeulen.

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Royal Koopmans en CZAV bezegelen samenwerking met lancering Nedertarwe

Met de lancering van Nedertarwe bezegelen Royal Koopmans en CZAV hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij. De bedrijven willen zich inzetten om duurzamer brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren.

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Wildfarmed teelt tarwe op ongeploegde akkers

Een voormalige Britse muzikant plantte in 2007 het eerste zaadje voor Wildfarmed. Inmiddels lopen steeds meer bakkers warm voor de (landbouw)filosofie én het meel van dit regeneratieve voedselbedrijf.