Inzameling bakkerijmachines of gereedschap voor Oekraïense bakkers

9 februari 2023

Samen met de stichting Bake4Ukraine en “Kom over en Help” organiseert Zeelandia een inzamelingsactie voor bakkerijmachines en -gereedschap in de breedste zin van het woord.

Veel bakkers in Oekraïne kunnen de inwoners van hun stad of dorp niet meer voorzien van dagelijks brood, omdat hun bakkerij platgebombardeerd is. In noodlocaties proberen ze zo goed en zo kwaad als het kan brood te bakken, maar het ontbreekt ze voornamelijk aan machines en gereedschap.

Daarom probeert Zeelandia zoveel mogelijk bakkerijmachines en -gereedschap te verzamelen om deze zo snel mogelijk te transporteren naar hun vestiging in Brovary. De vrijwilligers van #Bake4Ukraine zorgen ervoor dat alle spullen op de juiste plaats terechtkomen.

Wil je een machine of een stuk gereedschap doneren? Vul dan dit formulier in. Ook bakkerijmachines waar nog een kleine reparatie aan nodig is om ze werkend te krijgen, zijn meer dan welkom. Zeelandia haalt de donatie op. 

De actie loopt van 13 t/m 28 februari! Begin maart is er een transport richting Brovary.

Geld doneren

Heb je geen bakkerijmachines of -gereedschap om te doneren maar wil je wel graag een bijdrage leveren, dan kun je geld overmaken voor de bakkers in Oekraïne via: www.komoverenhelp.nl/bake4ukraine

Zeelandia Bake4Ukraine beeld bij actie

Over Bake4Ukraine en Andriy Vasylenko

Kort na het begin van de oorlog besloten Andriy Vasylenko (directeur Zeelandia Oekraïne) en zijn Nederlandse vrouw Arenda niet te vluchten. Ze blijven op hun post en starten een nieuw initiatief: Bake4Ukraine dat brood bakt voor de meest kwetsbare inwoners: ouderen, mensen met een beperking en vluchtelingen op doorreis. Later komt daar de levering aan ziekenhuizen bij. De lunchzaak is inmiddels een sociaal centrum waar mensen een maaltijd én een troostrijk woord krijgen. Ook is er opvang van vluchtelingen.

Andriy krijgt vanuit de Koninklijke Zeelandia Groep b.v. de vrije beschikking over grondstoffen én de productiemachines in Brovary. Dagelijks verlaten 1.700 verse broden de bakkerij. Via het netwerk van “Kom over en help” in Oekraïne wordt contact gelegd met agrarische bedrijven die onder meer melk leveren.

Wat kun je vanuit Nederland doen?

Andriy en Arenda Vasylenko en hun team medewerkers zijn dringend op zoek naar middelen (geld, machines, grondstoffen, gereedschap) om het goede werk dat ze al die tijd al doen tijdens deze verschrikkelijke oorlog, te kunnen voortzetten. Financieel bijdragen kan ook met een algemene Oekraïne-gift of met een specifieke bijdrage voor Bake4Ukraine. “Kom over en help” heeft de ANBI-status dus jouw gift is fiscaal aftrekbaar.

Altijd op de hoogte blijven?