Introductie databank Bakkerspedia

4 april 2017

De NBOV en de Nationale Bakkerij Academie (NBA) hebben de nieuwe, digitale kennisbank Bakkerspedia gelanceerd. Bakkerspedia is een eigentijdse, interactieve databank. Bakkers kunnen hier kennis halen, delen en ontwikkelen. Bakkerspedia bevat vakkennis die vindbaar, leesbaar, begrijpelijk en actueel is. Het levert een bijdrage aan het behoud en de kennisontwikkeling van theoretische vaktechniek.

'Kennis is toekomst'

Bakkerspedia werd gepresenteerd aan de branche tijdens tijdens het themaprogramma ‘Kennis is toekomst! Dit is het vervolg…’. Het vervolg op ‘Kennis is toekomst’ van de NBOV in 2015. De editie van 2015 concludeerde dat er geen manier was om de huidige vakkennis in de sector te waarborgen. Er ontbrak een praktisch middel om kennis uit de dagelijkse praktijk door te geven aan volgende generaties vakgenoten. Met Bakkerspedia kan deze kennis vanaf nu met elkaar worden gedeeld.

Bakkerspedia

Tijdens de themamiddag hebben de deelnemers voor het eerst kennis gemaakt met Bakkerspedia tijdens een interactieve workshop. Gespreksleider Joost Tijssen nam de deelnemers stap voor stap mee in het proces van het aanmaken van een account, het zoeken naar kennisartikelen en het aandragen van nieuwe onderwerpen. Dit deed hij met behulp van Rogier Mink van ontwikkelaar Pegamento en kennisbeheerders Lotte Voesten en Suzanne de Heer. De digitale databank is toegankelijk voor alle branchegenoten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.

Vraag om input

Er staan inmiddels ruim 350 kennisartikelen online. Dit aantal moet verder groeien met behulp van feedback op de bestaande artikelen en verzoeken om nieuwe artikelen. Gebruikers die informatie missen kunnen dit kenbaar maken, zodat de kennisbeheerders hierover nieuwe artikelen kunnen schrijven. Bakkerspedia is op zoek naar kennismanagers voor input voor nieuwe artikelen of ter verbetering van de kwaliteit van de bestaande kennisartikelen. Meer informatie hierover kan worden ingewonnen bij Carla Zwierstra van de Nationale Bakkerij Academie (Carla.Zwierstra@nba-opleiding.nl).

Altijd op de hoogte blijven?