Internationale samenwerking helpt invoering Nutri-Score

nutriscore

Een samenwerking tussen autoriteiten van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Zwitserland moet de uitrol van voedingslabel Nutri-Score in goede banen leiden. Er zijn een Stuurgroep en Wetenschappelijk comité opgericht.

De Stuurgroep brengt de vertegenwoordigers samen die verantwoordelijk zijn voor de toepassing en uitrol van Nutri-Score in elk land. Op 25 januari jl. was de eerste vergadering. De samenwerking moet het gebruik van het voedingslabel door levensmiddelenbedrijven vergemakkelijken. Daarnaast heeft de Stuurgroep als doel kleine bedrijven tegemoet te komen en een link met consumenten te creëren door middel van efficiënte en gemeenschappelijke procedures.

Het Wetenschappelijk comité controleert ondertussen of Nutri-Score doet wat het moet doen. Met andere woorden: pakt het systeem inderdaad gunstig uit met betrekking tot de gezondheid van consumenten? De logo's moeten daarnaast in lijn staan met voedingsrichtlijnen. Het comité vergaderde voor het eerst hierover op 12 februari jl.

Over Nutri-Score

Op het logo van de Nutri-Score staan vijf categorieën, A t/m E - variërend in kleur van donkergroen (A) naar rood (E). De score geeft aan hoe 'gezond' een product is ten opzichte van andere opties in dezelfde categorie. Het label moet de consument helpen voor gezondere producten te kiezen. Onderzoek van de Universiteit Gent toont aan dat Nutri-Score daar inderdaad in slaagt. In het persbericht van Rijksoverheid lees je meer over de implementatie van Nutri-Score.

Dossiers
Lees ook
Packaging Innovations gelijktijdig met Empack 2023

Packaging Innovations gelijktijdig met Empack 2023

Packaging Innovations vindt in 2023 gelijktijdig plaats met Empack. Op 5 en 6 april vinden beide verpakkingsbeurzen plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

De gewenste actie bij de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen...

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief