Er is veel aan de hand met de pensioenvoorziening van werknemers. Het zal niemand ontgaan zijn dat het zo vertrouwde pensioenstelsel, in Nederland nog altijd een van de beste ter wereld, op de schop gaat. In onze branche worden de pensioenen beheerd door het Bedrijfspensioenfonds (Bpf) Bakkers. Ik heb over het langdurig uitblijven van indexering eerder een stuk geschreven dat in de vakpers is verschenen. Maar ik zie er verder weinig aandacht voor in de ons bekende bladen terwijl het pensioen toch een belangrijk onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden en zorg voor een goed perspectief voor iedereen die graag bakker wil zijn. Zeker nu er steeds minder mensen lijken te kiezen voor het werken in onze branche dienen we scherp te blijven op de arbeidsvoorwaarden.
Nieuw pensioenstelsel
Het invaren van de oude pensioenen naar het nieuwe pensioenstelsel wordt uitvoerig beschreven in het onlangs verschenen pensioenbericht van het Bpf-bakkers. Maar er zijn ook twijfels over hoe het gaat uitpakken voor onze mensen. Is het stelsel in het leven geroepen omdat het oude stelsel niet voldoende toekomstbestendig is? De verhouding werkenden en niet-werkenden verandert en mensen worden steeds ouder. Of is het, zoals onlangs in de Telegraaf te lezen viel, een prestige-object van een politicus met dadendrang geworden? Duidelijk is wel dat veel onduidelijk is. Weinig zekerheid voor de toekomst, te weinig mensen in de uitvoerende organen die het stelsel en de gevolgen overzien, te weinig mensen die straks alle individuele berekeningen moeten maken en er lijkt geen individuele controle mogelijk te zijn of die berekeningen wel correct zijn.
Pensioenen bakkers
Hoe zit dat dan bij onze Bpf-bakkers? Na mijn eerdere publicatie hierover zijn we in contact gebleven met het fonds en hebben we kritische vragen gesteld over het jarenlang uitblijven van verhoging van pensioenen. Gepensioneerden lopen al jaren achter en worden niet gecompenseerd voor kosten van levensonderhoud en inflatie. De indexatie staat al 15 jaar stil, er is 1 keer verhoogd met 2,4 % en er is zelfs een jaar gekort. De bestuurders daarentegen, die toch al fors betaald worden, ontvangen elk jaar gewoon de CAO-verhogingen. Daar bovenop vragen zij zelfs projectvergoeding voor meer tijd die men moet steken in extra werk voor het invaren. Is hun werk dan zo zwaar en leveren zij een goede prestatie? In vergelijking met andere pensioenfondsen presteert het Bpf-bakkers slecht. De beleggingsresultaten zijn veel minder dan bij vele andere pensioenfondsen.
Op onze vragen aan zowel het bestuur als aan het Verantwoordings-Orgaan krijgen we de reactie dat deze hoge bestuursvergoedingen nodig zijn om voldoende gekwalificeerde mensen te behouden. Anders kiezen deze mensen misschien voor een ander pensioenfonds! Wij zijn van mening dat mensen die voor onze pensioenen moeten zorgdragen toch wel enig gevoel mogen hebben met de werknemers die al jarenlang achterlopen. Als het hen alleen maar om het eigen geld gaat zijn het voor ons niet de juiste mensen om onze belangen te behartigen.
Oproep
Wij roepen de bakkerijbranche en de vakpers op om meer de vinger aan de pols te houden en het Bpf-bakkers kritisch te volgen en erover te berichten. Niet om onrust te zaaien maar om het belang van eenieder die wil werken in de bakkerij blijvend te informeren en een optimaal pensioen te bezorgen.
Peter de Wit, Oud bakkerijleraar en bedrijfsadviseur in de banketbakkerij, 48 jaar werkzaam geweest in de bakkerijbranche.
Tevens namens:
Leo van den Berg, Oud bakkerijleraar en Directeur industriële bakkerij, 45 jaar werkzaam geweest in de bakkerijbranche.