'Industriële bakkerijen voelen effecten van corona nog steeds'

11 mei 2021 Mischa Brendel

De coronacrisis heeft nog steeds impact op de industriële bakkerijen. Dit concludeert de NVB op basis van twee enquêtes die de vereniging onder haar leden hield.

De meeste industriële bakkerijen zagen hun omzet dalen, zo blijkt uit de NVB-enquête, die 60 % van de leden invulde. Van die respondenten, gaf 53 % van de industriële bakkerijen aan tot 10 % minder omzet te hebben gedraaid. Voor 22 % van de industriële bakkerijen was de omzetdaling zelfs meer dan 10 %, in sommige gevallen zelfs zo’n 50 %. Een kwart van de industriële bakkerijen gaf daarentegen aan een stabiele omzet te draaien; bij sommigen steeg de omzet zelfs met circa 10 %.

Die grote spreiding is volgens de NVB te verklaren door de diversiteit van industriële bakkerijen: dagvers-bakkerijen en banketbakkerijen voor horeca en out of home werden door de crisis hard geraakt. En ook dagvers-bakkerijen en banketbakkerijen die aan supermarkten leveren zagen hun omzet dalen. Bakkerijen die voorverpakt brood aan supermarkten leveren deden het een stuk beter.

Overigens heeft niet alleen de coronacrisis, maar ook de dalende broodconsumptie invloed op de industriële bakkerijen: De GfK broodconsumptiecijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laten zien dat Nederlanders in 2020 5,5% minder brood consumeerden dan in 2019.

 

Invloed op investeringen

Door dit alles stellen veel industriële bakkerijen investeringen in hun bedrijf uit: ruim 76 % wacht hier nog mee. Daarnaast geeft 73 % van de respondenten aan het komende jaar operationele bezuinigingen door te moeten voeren om de balans op orde te houden.

25 % van de NVB-leden maakt gebruik van een of meerdere vormen van de ondersteuningsmaatregelen die de overheid heeft ingesteld (NOW, TVL, of uitstel van betalingen/belastingen). “Alleen het openstellen van de terrassen zal de druk op de industriële bakkerij niet verlichten. De steun van de overheid blijft dus nog zeker noodzakelijk”, aldus Wim Kannegieter, directeur van de NVB.

Altijd op de hoogte blijven?