'Ik miste het bakkersvak enorm'

Joey Maartense

Bakkerszonen die hun ouders achternagaan, of buitenstaanders die plotseling gegrepen worden door het vak: de bakkers in Nederland zijn van zeer wisselende komaf. Of ze komen erachter dat ze liever iets anders doen dan bakken. Gelukkig kan dat ook binnen de branche: die biedt een breed scala aan carrièrekansen. Vandaag deel 3 met Joey Maartense.

Joey Maartense (27) kreeg het ‘bakkersvirus’ van jongs af mee. Op twaalfjarige leeftijd hielp hij al mee bij zijn vader, die werkte voor Bakkerij Veenman. Later is die opgegaan in de industriële bakkersgroep Bakkersland in Wateringen. Nadat hij daar op zestienjarige leeftijd zaterdaghulp werd, leek zijn carrièrepad uitgestippeld. Na een opleiding aan het Bakery Institute (boulangerie en patisserie) trad hij er in vaste dienst. “Ik was daar productontwikkelaar en heb onder meer een nieuwe desem ontwikkeld”, vertelt Joey.

Na enkele jaren kreeg hij toch twijfels over zijn toekomst. “Ik wilde nog wat anders gaan doen. Je moet je niet blindstaren op één mogelijkheid en altijd meer dingen uitproberen, voordat je er later spijt van krijgt.” De toen 23-jarige sloeg uiteindelijk een heel andere richting in. Na een politieopleiding werd hij agent in Den Haag. Maar het politiewerk bleek toch niet zijn roeping. “Ik miste het bakkersvak enorm”, verklaart Joey. Reden waarom hij na drie politiejaren besloot terug te keren naar de bakkerij. Bakkersland was inmiddels over­genomen door het familiebedrijf Borgesius en ook Joey’s vader was bij de overname meegegaan. “Mijn vader is bakkerijmanager van twee filialen. Op één van deze filialen in Halfweg ben ik nu productiemanager, ­verantwoordelijk voor het productieproces, waarbij 40 mensen actief zijn.”

Bij de bakkerij in Halfweg ontdekte Joey dat zijn desem nog steeds gebruikt wordt als starter voor verschillende desembroden. “Dat geeft natuurlijk veel voldoening”, ­vermeldt hij niet zonder trots. Een nieuwe carrièremove hoeven we voorlopig niet te verwachten. “Ik heb het perfect naar mijn zin. Borgesius-Goedhart is bovendien een grote groep met twintig bakkerijen: hier liggen volop groeikansen.” Borgesius-Goedhart levert (vruchten)brood, gebak en broodspecialiteiten aan de retail.

Het politievak heeft Joey overigens niet helemaal de rug toegekeerd. “Op vrijwillige basis draai ik in de weekenden nog wel eens een dag mee, zo’n twee keer per maand. Die combinatie is leuk. Tijdens het politiewerk ben je even met heel andere zaken bezig dan het bakken van brood.”

Dit is deel 3 van het artikel 'Van operatieassistent tot bakker'. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Wil je niet zo lang wachten? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 9-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Steun Villa Joep met de Villa Joep taartenmaand

Februari 2021 staat in het teken van Villa Joep taartenmaand. Bakkers kunnen dit fonds tegen neuroblastoom kinderkanker steunen door een taart te maken en de winst te doneren.

‘Leuk om te zien hoe mensen  reageren op mijn producten’

‘Leuk om te zien hoe mensen reageren op mijn producten’

In 2019 won patissier en chocolatier Sibrich Bakker de Gouden Gard. “Meedoen aan die ­wedstrijd was heel leerzaam en goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.” Corona is ­ellendig, maar heeft ook voordelen, zoals meer aandacht voor ambachtelijke en lokale producten. “Wat mij betreft hebben kwaliteit en ­duurzaamheid de toekomst.”

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

'Ik heb een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes'

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...