'Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten'

Echte Bakker Gertjan Treur_BIB 8-2020

Foto: Echte Bakker Gertjan Treur

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag het tweede deel met Gertjan Treur, winnaar van de amandelstavenkeuring van het Echte Bakkersgilde 2017.

Voor Gertjan Treur leverde de prijs niet alleen regionale maar ook landelijke faam op. “We zijn toen zelfs in de uitzending geweest op Radio 538. Hierdoor explodeerde de verkoop en kregen we bestellingen uit het hele land.”

Over het winteraanbod heeft Treur nog niet heel diep nagedacht, maar het kan goed zijn dat hij weer inzet op zijn amandelstaaf, want ‘never change a winning team.’ Een belangrijke eigenschap van de succesvolle amandelstaaf, die hij veel verkoopt in zijn winkels in Schoonhoven en Lekkerkerk, is de ambachtelijke bereiding. “Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten.”

Het maken van een perfecte amandelstaaf komt nauw. Het bladerdeeg moet veel laagjes hebben en lekker krokant zijn, en de amandelspijs moet smeuïg zijn. “Door toevoeging van een klein beetje citroenrasp krijgt de spijs de specifieke, lekkere smaak die alleen bij ons te krijgen is”, onthult Treur een deel van zijn geheim. “Verder gebruik ik veel boter, waardoor de korst veel laagjes krijgt en er een strakke staaf ontstaat.” De specialist maakt daarbij gebruik van caroteenboter, wat behalve een lekkere smaak een mooie kleur aan het product geeft.

Dit was het tweede deel van het artikel Bakkersgeheimen voor de feestdagen. Donderdag 26 november verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Abonnees lezen het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Op naar een gezond 2021!

Op naar een gezond 2021!

Het jaar 2020 is totaal anders verlopen dan we ons de afgelopen jaarwisseling konden voorstellen. Het coronavirus heeft de wereld en ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. Toch staat de decembermaand gewoon weer voor de deur. Een moment om terug te blikken én vooruit te kijken, ook voor de Stichting Ambachtelijke Bakkerij.

Van 9.000 naar 100.000 oliebollen

Van 9.000 naar 100.000 oliebollen

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag het laatste deel met Willem Steenbergen.

'Goede grondstoffen en een uiterst liefdevolle bereiding'

'Goede grondstoffen en een uiterst liefdevolle bereiding'

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag deel 1 met bakkerij Van de Mortel.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...