Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het laatste deel van dit artikel met Tim van Dalen van Bakkerij Puur uit de Schuur.
Foto: Bakkerij Puur uit de Schuur
Bakkerij Puur uit de Schuur is een kleine bakkerij in Almere Haven. Eigenaar is Tim van Dalen, die midden in een woonwijk op zaterdagochtend brood verkoopt vanuit zijn schuur. Van Dalen werkt parttime bij het Bakery Institute en de rest van de tijd is hij thuis, met de kinderen. Sinds drieënhalf jaar gaat er de nodige tijd zitten in het bakken van brood voor de buurt.
Nieuw is het bakkersvak niet voor Tim: hij werkte op zijn veertiende al in een bakkerij. Een buurtbarbecue vormde de aanleiding om weer brood te gaan bakken. “Het brood bij de barbecue was zo slecht dat ik aanbood het jaar erop daarvoor te zorgen.” Dat viel in de smaak, waarna hij begon met het maken van brood op bestelling voor een aantal buren. Al snel nam de interesse toe. “Ik heb nu een semiprofessionele bakkerij met vier oventjes. Vanwege ruimtegebrek probeer ik alles zo efficiënt mogelijk te doen. Ik maak een aantal basisdegen, waar ik verschillende ingrediënten aan toevoeg.” Klanten kunnen bij Tim terecht voor uiteenlopende producten: van Franse baguettes tot stevig volkoren brood. Ook maakt hij elke week een special, waarin hij zijn creativiteit kwijt kan.
Het bakken doet hij ’s nachts. “Dat was niet de bedoeling toen ik begon, ik was een beetje klaar met ’s nachts werken. Maar nu kan het niet anders. In mijn schuurtje heb ik al snel te weinig capaciteit om alles weg te bakken. Ik spaar voor een grotere oven, zodat ik om vijf uur in plaats van om half drie ’s ochtends kan beginnen. Zo breid ik mijn bakkerij stap voor stap uit. Ik begon met tien vierkante meter en inmiddels is dat uitgegroeid naar dertig vierkante meter. Te groot moet het niet worden, ik vind juist de combinatie van lesgeven en bakken leuk. Bovendien kan ik nu nog alles alleen doen; ik geef niet graag werk uit handen. Misschien ga ik op meer dagen bakken als de kinderen groter zijn.”
De verkoop gaat via een webshop, en Tim werkt samen met een kaasboer, die onder meer stokbroden afneemt. De buurt is positief over het initiatief, net als de gemeente. Om de overlast voor de buurt te beperken, roept hij zijn klanten op zoveel mogelijk met de fiets te komen. “Zo’n negentig procent geeft daar gehoor aan en de rest parkeert op de oprit of even verderop.”
Dit is het laatste deel van het artikel Bakkers die het net even anders doen. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 terug. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 10-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.