'Ik heb een hekel aan verspilling en werk alleen op bestelling'

Ella bakt uitsnede

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood. Vandaag het eerste deel van dit artikel met Ella Van Haeringen van Ella Bakt.

Foto: Ella Bakt

Ella Bakt is de naam van Ella’s bakkerij in Boskoop. Ze verkoopt op woensdag en vrijdag broden, die klanten via de website of whatsapp kunnen bestellen. “Ik heb een hekel aan verspilling, dus daarom werk ik alleen op bestelling.” Ze heeft een liefde voor Franse broden vanwege de pure smaak. Daarnaast experimenteert ze graag. Ze wil haar klanten verrassen en doet dat door telkens met nieuwe smaken te komen. “Ik maak brood voor de fijnproever. Er kan zoveel meer met brood. Ook al is Nederland echt een broodland, toch wordt er weinig vernieuwd. Dat is mijn missie: om te laten zien wat er nog meer kan met brood. Onlangs heb ik een cursus gevolgd bij de Nationale Bakkerij Academie, over hoe bakkers meer kunnen denken als een chefkok, over smaken die bij elkaar passen. Dat doe ik onder meer met groenten en kruiden. Harde groentesoorten, zoals mais en wortel, zijn heel geschikt om toe te voegen aan brood. Vooral wanneer je daar iets pittigs bij doet, waardoor de smaken nog meer naar voren komen. Het deeg voor het brood met jalapeñopepers maak ik op woensdag, daarna gaat het in de koeling. De smaak van de pepers trekt er dan heerlijk in. Het bakken is voor mij een ontdekkingsreis. Vijf jaar geleden wilde ik een goede broodbakker worden; dat wil ik nog steeds.”

Ze verkoopt zo’n tweehonderd broden per week. “Het aanbod varieert per week, al komen sommige broden vaker terug, zoals speltbrood. Ik stuur klanten van tevoren via whatsapp een berichtje dat ze kunnen bestellen. Op mijn website staat het aanbod. Ik heb een eigen blog en plaats foto’s op Instagram, daar vertel ik het verhaal achter mijn brood.”

Groter worden zou kunnen, gezien Ella’s succes, maar daar ligt niet haar ambitie. “Ik wil zelf met mijn handen in het deeg zitten. Met meerdere filialen zou ik een manager worden. Mensen opleiden vind ik wel leuk om te doen, ik draag graag mijn passie en kennis over.”

Dit is het eerste deel van het artikel Bakkers die het net even anders doen. Volgende week verschijnt deel 2. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 10-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. Dit zijn de kosten die NVWA in rekening brengt voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse.

CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

CBS: recordaantal vacatures in derde kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. In het derde kwartaal groeide opnieuw het aantal vacatures. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures. Een nieuw record, aldus het CBS.

Energie: uitdaging voor bakkers

Energie: uitdaging voor bakkers

Bakkers zijn grootverbruikers van energie. De stijgende energieprijzen betekenen daarom een forse kostenverhoging. De NBOV zet alle mogelijkheden in om die kosten voor de ambachtelijke bakker beheersbaar te houden. Daarnaast moeten bakkers fors investeren vanwege de energietransitie. Energie lijkt daardoor voor ondernemers een van de belangrijkste problemen...