IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

Huupkens Gouden ijsspatel

De IJsVak-wedstrijden vinden op 1, 2 en 3 maart tijdens de IJs-Vak op Bakkersvak in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft de dagindeling al bekend gemaakt.

Op de eerste beursdag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Eerst dagen de meesters elkaar uit in een onderlinge wedstrijd. Iedere Meesterijsbereider neemt een eigen, speciaal voor dit event gemaakte, ijssoort mee naar de beurs. De ijsbakken worden anoniem geplaatst in een ijsvitrine. Bezoekers mogen die dag proeven én beoordelen. Aan het eind van de dag wordt de lekkerste Meesterlijke ijssmaak bekendgemaakt.

’s Middags gaan de Meesterijsbereiders live op het podium de strijd aan met elkaar, met elk een student aan hun zijde. Ze gaan aan de slag met de inhoud van een mystery box, waarvan ze een sorbet- of roomijsje moeten maken. Welke meesters we gaan zien, blijft nog even geheim. “Het idee is heel goed ontvangen”, laat Gildevoorzitter Theo Clevers weten. “Ons doel is de studenten, afkomstig van de cursus IJsbereider, te prikkelen om óók voor de meestertitel te gaan.” Tot slot willen de meesters net als afgelopen jaar het IJsontbijt organiseren.

Dag 2: Gouden IJsspatel na voorronde

De organisatie hoopt voor de wedstrijd om het lekkerste ijsje op minstens zoveel inzendingen als in 2019. Toen werden er maar liefst 70 koffie-ijsjes gejureerd. Deze keer vindt er eerst een voorselectie plaats. Op 27 en 28 januari mogen alle deelnemers aan de Gouden IJsspatel hun kersenijs op waterbasis inleveren. De locatie wordt waarschijnlijk de Evenementenhal Gorinchem. Na deze voorronde blijven 24 genomineerden over, die op de beursmaandag hun kersenijs nog eens live mogen bereiden op maandag 2 maart. De winnaar van de Gouden IJsspatel diezelfde dag rond 17:00 uur bekendgemaakt.

Dag 3: Gouden IJscreatie

Na een jaartje overslaan, is de Gouden IJscreatie in 2020 weer terug. Voor deze live wedstrijd om de mooiste coupe/creatie geldt dit jaar een maximum van 24 deelnemers. Het is dus goed mogelijk dat je niet aan beide wedstrijden kunt meedoen. “Mede daarom veranderen we de opzet van IJssalon van het Jaar”, geeft de voorzitter een tipje van de sluier. De IJssalon van het Jaar wordt - anders dan voorgaande jaren - medio juni bekendgemaakt. “Wie daarvoor genomineerd wordt, begint weer op nul. De punten van de vakwedstrijden tellen dan niet meer mee. Maar om een nominatie te verdienen, moet je eerst wel presteren.”

Meer informatie over de IJsVak-wedstrijden, waaronder een inhoudelijke briefing en locatie van de voorronde Gouden IJsspatel, is te vinden op www.ijscentrum.nl. Houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Lees ook
Ambachtelijk IJscentrum verwacht komend weekend extra handhaving

Ambachtelijk IJscentrum verwacht komend weekend extra handhaving

Volgens de voorspellingen wordt het komend weekend mooi weer. Dan kan het moeilijk zijn om de drang te weerstaan om de stoeltjes buiten te zetten. Maar de coronamaatregelen voor de horeca zijn verlengd naar 28 april (en wellicht ook de meivakantie). Daarom roept de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum haar leden en alle andere ijsbereiders van...

IJs; gouden tijden in de zomer of substantiële bijdrage aan uw resultaat?

IJs; gouden tijden in de zomer of substantiële bijdrage aan uw resultaat?

De zomer van 2018 zal bij menigeen nog in het geheugen gegrift staan. De tropische, langdurige hitte in Nederland stuwde de ijsverkopen naar ongekende hoogte. De Unilever fabriek van Ben & Jerry’s in Hellendoorn draaide overuren. De verkoop van normaalgesproken een maand ging weg in een week.

IJskoude business

IJskoude business

Hoewel ‘winter’ nog altijd beelden oproept van sneeuwpret, ruiten krabben en Elfstedentochten, wordt dat steeds meer nostalgie: veel basisschoolleerlingen hebben nog nooit natuurijs gezien. Ik vrees dan ook dat de tijd van een ijskoud Nederland ver achter ons ligt.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...