IJsVak-wedstrijden op Bakkersvak

Huupkens Gouden ijsspatel

De IJsVak-wedstrijden vinden op 1, 2 en 3 maart tijdens de IJs-Vak op Bakkersvak in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft de dagindeling al bekend gemaakt.

Op de eerste beursdag laat het Gilde van SVH Meesterijsbereiders zijn vakmanschap zien én proeven. Eerst dagen de meesters elkaar uit in een onderlinge wedstrijd. Iedere Meesterijsbereider neemt een eigen, speciaal voor dit event gemaakte, ijssoort mee naar de beurs. De ijsbakken worden anoniem geplaatst in een ijsvitrine. Bezoekers mogen die dag proeven én beoordelen. Aan het eind van de dag wordt de lekkerste Meesterlijke ijssmaak bekendgemaakt.

’s Middags gaan de Meesterijsbereiders live op het podium de strijd aan met elkaar, met elk een student aan hun zijde. Ze gaan aan de slag met de inhoud van een mystery box, waarvan ze een sorbet- of roomijsje moeten maken. Welke meesters we gaan zien, blijft nog even geheim. “Het idee is heel goed ontvangen”, laat Gildevoorzitter Theo Clevers weten. “Ons doel is de studenten, afkomstig van de cursus IJsbereider, te prikkelen om óók voor de meestertitel te gaan.” Tot slot willen de meesters net als afgelopen jaar het IJsontbijt organiseren.

Dag 2: Gouden IJsspatel na voorronde

De organisatie hoopt voor de wedstrijd om het lekkerste ijsje op minstens zoveel inzendingen als in 2019. Toen werden er maar liefst 70 koffie-ijsjes gejureerd. Deze keer vindt er eerst een voorselectie plaats. Op 27 en 28 januari mogen alle deelnemers aan de Gouden IJsspatel hun kersenijs op waterbasis inleveren. De locatie wordt waarschijnlijk de Evenementenhal Gorinchem. Na deze voorronde blijven 24 genomineerden over, die op de beursmaandag hun kersenijs nog eens live mogen bereiden op maandag 2 maart. De winnaar van de Gouden IJsspatel diezelfde dag rond 17:00 uur bekendgemaakt.

Dag 3: Gouden IJscreatie

Na een jaartje overslaan, is de Gouden IJscreatie in 2020 weer terug. Voor deze live wedstrijd om de mooiste coupe/creatie geldt dit jaar een maximum van 24 deelnemers. Het is dus goed mogelijk dat je niet aan beide wedstrijden kunt meedoen. “Mede daarom veranderen we de opzet van IJssalon van het Jaar”, geeft de voorzitter een tipje van de sluier. De IJssalon van het Jaar wordt - anders dan voorgaande jaren - medio juni bekendgemaakt. “Wie daarvoor genomineerd wordt, begint weer op nul. De punten van de vakwedstrijden tellen dan niet meer mee. Maar om een nominatie te verdienen, moet je eerst wel presteren.”

Meer informatie over de IJsVak-wedstrijden, waaronder een inhoudelijke briefing en locatie van de voorronde Gouden IJsspatel, is te vinden op www.ijscentrum.nl. Houd ook de Facebookpagina in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Lees ook
Vakbeurs IJs-Vak toegevoegd aan Bakkersvak

Vakbeurs IJs-Vak toegevoegd aan Bakkersvak

Vakbeurs IJs-Vak en de IJs-Vakwedstrijden zijn toegevoegd aan Bakkersvak. “De ijssector is groeiende en de synergie tussen beide werelden, dus de bakkerij- en ijsbranche, wordt steeds belangrijker. We hebben al twee jaar succesvol de ijsbranche naar de beurs getrokken, maar in 2020 gaat dit voor het eerst onder zijn eigen naam zijn: IJs-Vak", zegt Corine...

Patisserie de Rouw luidt kerst in met ijsdesserts en confitures

Patisserie de Rouw luidt kerst in met ijsdesserts en confitures

Patisserie de Rouw in Vught komt deze decembermaand met nieuwe soorten ijsdesserts en ambachtelijke confitures. De producten bevatten minder suiker en worden gemaakt op basis van vers fruit.

Inschrijving Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie geopend

Inschrijving Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie geopend

Wie wil deelnemen aan de wedstrijden om het lekkerste ijsje en de beste ijscreatie, moet snel zijn. De inschrijving is nú geopend, tot 15 januari. De wedstrijd om De Gouden IJsspatel kent een voorronde. Voor de vakwedstrijd De Gouden IJscreatie geldt een maximaal aantal deelnemers.

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Wat ga je doen?Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...