IJscentrum: laatste examens voor de zomer

examen ijsbereider

Voor de deelnemers aan de cursus IJsbereider aan het IJscentrum is het een spannende week. Woensdag 1 en donderdag 2 juli zijn het namelijk de examendagen. Dan wordt hun opgedane kennis op het gebied van de praktijk en theorie van het ambachtelijk ijsbereiden getest. In totaal nemen 16 cursisten het examen af. Op 15 september vindt de diplomering plaats in de Food Innovation Academy in Vlaardingen.

Op zowel woensdag als donderdag nemen acht cursisten de proef op de som. “Het gaat hier om de kandidaten die de laatste twee cursussen van dit seizoen hebben gedraaid”, laat docent Hidde de Brabander weten. Dat het wat kleinere clubs zijn dan normaal, is te wijten aan de huidige corona-omstandigheden. “Maar dat maakt de kandidaten zeker niet minder enthousiast. Vanochtend waren de zenuwen uiteraard aanwezig”, vertelt hij na de eerste examendag. “Maar ze hebben goed en hard gewerkt. Dus laten we hopen dat we na deze dagen weer een aantal gemotiveerde, gecertificeerde ijsbereiders mogen verwelkomen.”

IJs op melk- en waterbasis

De cursisten zijn medewerkers van bestaande ijssalons en starters. Op de tweede examendag deden leerlingen en een docent aan het Rijn IJssel in Wageningen - de voormalige standplaats van het IJscentrum - het examen IJsbereider. Tijdens het examen draaien de kandidaten een ijsje op melkbasis en waterbasis, en maken ze daar de bijbehorende berekeningen bij. Daarnaast maken ze een ijscreatie en beoordelen ze een ijssoort waar een afwijking in zit.

De diplomering vindt plaats na afloop van de kennisdag Ice this Day, op 15 september in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het volgende cursusjaar start eind augustus. In totaal staat de cursus IJsbereider dit jaar viermaal op het programma. Zie www.ijscentrum.nl/agenda voor het overzicht.

Dossiers
Lees ook
ITAL viert Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 september

ITAL viert Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 september

ITAL, de vereniging van Italiaanse ijsbereiders in Nederland, viert op 24 september de Dag van het Ambachtelijk IJs. Deze dag maken de Italiaanse ijsbereiders een speciale smaak. Dit jaar is dat yoghurt met aardbeien.

Upgrade je ijstaarten met cursus IJs & Patisserie

Upgrade je ijstaarten met cursus IJs & Patisserie

Wie dit najaar wil shinen met ijstaarten en -gebak, schrijft zich in voor de cursus IJs & Patisserie aan het IJscentrum. In twee dagen perfectioneer je je vaardigheden als het gaat om ijspatisserie maken en afwerken.

Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Veel belangstelling voor cursussen IJscentrum

Er is veel belangstelling voor de cursussen van het IJscentrum. De eerste cursus IJsbereider zit al helemaal vol en voor de eerste dag van de nieuwe cursus Vegan IJs zijn geen plaatsen meer vrij. Daarnaast zijn er plannen om meer nieuwe trainingen op te zetten.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...