IJscentrum in Vlaardingen officieel geopend

Opening ijscentrum

Foto: Clara Bloemhof

Met het officieel doorknippen van een lintje opende ‘mister IJscentrum’ Jacques Vos het nieuwe onderkomen van het IJscentrum in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het evenement was speciaal opgezet om de branche kennis te laten maken met de nieuwe locatie. Want het IJscentrum zoekt nog partners.

Aan Jacques Vos is duidelijk te zien dat hij blij is dat het IJscentrum bij de Food Innovation Academy in Vlaardingen terecht is gekomen nadat het Rijn- en IJsselcollege begin dit jaar liet weten het centrum geen onderdak meer te kunnen bieden vanaf schoolseizoen 2019-2020. “We begonnen 20 jaar geleden toen in Nederland zo’n 250 ijssalons waren en als je de cijfers moet geloven zijn er nu ruim 900. Dat ligt er natuurlijk aan hoe je telt, maar we hebben een mooi product dat het goed doet richting consumenten, zoveel is wel duidelijk. We begonnen het IJscentrum omdat de ijsbranche in die tijd slecht in het nieuws was en een professionele opleiding kon gebruiken. Daarna volgden allerlei ontwikkelingen zoals het organiseren van de examens in 2004, de IJsbeurs, het opzetten van Vakblad IJs in 2009 en de oprichting van de vereniging. Er is dus heel veel neergezet door veel mensen, samen versterk je de branche. En dit is de volgende stap.”

Hij introduceert Hidde de Brabander – die met Jacques zal meelopen en het overneemt als Jacques over ongeveer een jaar met pensioen gaat: “Ik ben er geweldig trots op dat hij het gaat overnemen over een jaar.” De Meester Patissier is lovend over zijn voormalig leermeester: “Fantastisch wat jij hebt neergezet en dat ik daar deel van uit mag gaan maken.”

Demonstratie ijs en patisserie
Om gelijk te laten zien wat het IJscentrum – en de hele Food Innovation Academy – van hem kunnen verwachten, geeft Hidde samen met SVH Meesterijsbereider Bert Waninge (werkzaam bij IJssalon Van der Poel en docent bij het IJscentrum) een masterclass voor de genodigden. Ze laten met een combinatie van verschillende smaken zien hoe de werelden ijs en patisserie samenkomen. “Natuurlijk zit er chocolade in, dat is preken voor eigen parochie”, lacht Hidde die onlangs zijn tweede boek uitbracht onder de titel Chocolaterie. Met five spices, marsepein en cranberries zetten ze samen een mooi ijs- en nagerecht neer. Hidde: “We gebruiken five spices omdat dat een mengsel is van verschillende kruiden. Een beetje zoals onze speculaaskruiden, maar dan net wat pittiger.” Bert vult aan: “Marsepein is een snoepgoed dat we richting de feestdagen natuurlijk weer veel meer gaan zien en daarom mooi om een marsepein-ijs te maken. Marsepein is wel wat lastiger te verwerken in ijs, omdat het voor een groot deel uit suiker bestaat moet je je recept een beetje aanpassen.” Het resultaat is een smaak die heerlijk winters aandoet.

Welke smaak kiest u?
“Er staat hier iets heel moois, maar het moet ook betaald worden en dat kan niet alleen met cursisten”, besluit Jacques de middag. “We moeten het met elkaar doen, we hebben al partners die we erg dankbaar zijn, maar we hebben er nog meer nodig om onze positie als hét kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbereider verder uit te breiden.” Hij presenteert de mogelijkheden. “Het partnerschap is er in drie smaken, hoe verfijnder de smaak, hoe meer privileges u ontvangt.”

Weten op welke manier je met het IJscentrum kunt samenwerken? Bekijk de flyer hieronder of neem contact op via info@ijscentrum.nl of je contactpersoon bij het IJscentrum.

Komende maandag 7 oktober gaat de eerste opleiding van het IJscentrum van start.

flyer ijscentrum

ijscentrum flyer

 

 

Dossiers
Lees ook
Hefe van Haag lanceert natuurlijke suikervervanger EQu

Hefe van Haag lanceert natuurlijke suikervervanger EQu

Bakkerij- en ijsgrondstoffen groothandel Hefe van Haag presenteerde op de huisbeurs voor ijsbereiders, de ‘Gelato Days’, het product EQu. Dit poederproduct is een puur natuurlijke suikervervanger en voldoet volledig aan de nieuwe EU-doelstellingen om suiker in bijvoorbeeld schepijs met minimaal 30 procent te reduceren.

Meer verdieping dankzij het meesterschap

Meer verdieping dankzij het meesterschap

IJs zit in het DNA van banketbakkerszoon Piet Tamminga. Sinds voorjaar 2019 mag hij zich SVH Meesterijsbereider noemen. In Puur Tamminga in Veenendaal combineert hij de verkoop van ijs met pastisserie en chocolade. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. De meestertitel geeft hem vleugels. “Ik ben nog meer met het vak bezig.”

Het smeltgedrag van ijs

Het smeltgedrag van ijs

Het smelten van ijs is een belangrijk item, zeker tijdens de warme zomers die we steeds vaker lijken te krijgen. De afsmeltsnelheid heeft direct verband met het mondgevoel dat ontstaat bij het eten van ijs en de smaakbeleving. Als daar iets mis mee is, dan ervaart de consument dat ook en baseert daarop zijn oordeel. Een goede reden om het smeltgedrag...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...