IJs, wedstrijden en ambacht op IJs-Vak
BEURZEN | De Evenementenhal Gorinchem staat van 9 tot en met 11 maart in het teken van Bakkersvak en IJs-Vak. Wat staat er allemaal op het programma voor de ijsbranche?
Vakmanschap staat centraal op Bakkersvak en IJs-Vak. Voor de ijsbranche staan de IJsVak-Wedstrijden op het programma. Daarnaast geeft het Gilde van SVH Meesterijsbereiders weer ‘acte de présence’ en is er een samenwerking met het Dutch Pastry Team.
IJsVak-Wedstrijden
Jaarlijks organiseert de VAIJ, de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, de IJsVak-Wedstrijden voor ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. Hierin strijden ambachtelijke ijsbereiders om de Gouden IJsspatel, de Gouden IJscreatie en een nominatie voor de titel IJssalon van het Jaar 2025. Het biedt iedereen in de branche de kans om inspiratie op te doen, nieuwe technieken te leren en om ijs onder consumenten te promoten.
Maandag 10 maart staat volledig in het teken van deze IJsVak-Wedstrijden:
- Gouden IJsspatel
De wedstrijdsmaak van 2025 is karamel. De twintig finalisten, geselecteerd tijdens de voorrondes op 10 en 11 februari in Vlaardingen, bereiden live op het podium hun beste karamel-ijs. De vakjury bepaalt wie naar huis gaat met de felbegeerde Gouden IJsspatel. - Gouden IJscreatie
In deze spectaculaire wedstrijd maken deelnemers binnen zes minuten vier identieke ijscreaties waarin karamel-ijs verwerkt moet zijn. De creaties worden beoordeeld door een vakjury en een kinderjury, onder toeziend oog van het aanwezige publiek. - IJssalon van het Jaar
De eerste vijf deelnemers met het hoogst aantal punten van de Gouden IJsspatel en Gouden IJscreatie maken kans op de titel van IJssalon van het Jaar 2025. Zij krijgen later in het jaar bezoek van een mystery guest en ondergaan uitgebreide hygiënechecks. De VAIJ maakt juni 2025 de uiteindelijke winnaar bekend.
Programma maandag 10 maart
08.15-08.45 uur: Inleveren karamel-ijs (Gouden IJsspatel)
09.15-11.15 uur: Live bereiding (Gouden IJsspatel)
12.00-15.30 uur: Live bereiding (Gouden IJscreatie)
13.00-17.00 uur: Jurering Gouden IJsspatel (20 finalisten)
18.30 uur: Prijsuitreiking en bekendmaking genomineerden
Gilde van SVH Meesterijsbereiders in actie
Op zondag 9 maart bemant het Gilde van SVH Meesterijsbereiders het podium. De SVH Meesterijsbereiders openen de beurs op zondag 9 maart met het ijsontbijt. Daarna volgt de Black Box Contest. Deelnemers ontvangen een verrassingsbox met onbekende ingrediënten en bereiden hiermee een top-ijsje én een ijstaart.
Tegelijkertijd vindt de wedstrijd Meest Meesterlijke IJsje plaats, waarin twaalf SVH Meesterijsbereiders hun vernieuwende ijssmaken presenteren. Iedere bezoeker die zondag de beurs bezoekt wordt gevraagd om een aantal ijsjes te keuren en hun top drie te nomineren voor het Meest Meesterlijke IJsje 2025. Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking voor beide wedstrijden plaats en weten we wie Luc Blok van IJssalon Luciano uit Wassenaar opvolgt. Tot slot verlenen de SVH Meesterijsbereiders de dag erna ook weer hun medewerking aan de IJsVak-Wedstrijden .
IJs en patisserie
Dit jaar gaan de VAIJ en het Dutch Pastry Team een samenwerking aan op het podium en nemen het publiek mee in de wereld van ijs én patisserie. Daarnaast verzorgt de VAIJ op het podium, samen met studenten, een leuke en leerzame workshop over het maken van ijs. Houd de websites van de VAIJ en Bakkersvak en IJs-Vak in de gaten voor het laatste nieuws.
Feest voor de ambachtelijke ijsbranche
De IJsVak-Wedstrijden zijn niet alleen een competitie, maar ook een bron van inspiratie en kennisuitwisseling voor de gehele branche. Naast de wedstrijden vindt op zondag 9 maart de jaarlijkse ledenvergadering van de VAIJ plaats in Evenementenhal Gorinchem.
De vakbeurs IJs-Vak en Bakkersvak vindt plaats van 9 tot en met 11 maart in de Evenementenhal Gorinchem.