Hygiënecode ijsbereiding voor de Kerst online

hygiënecode

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding wordt nog deze maand gepubliceerd. Dat laat de codehouder, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum, weten. De inhoud is goedgekeurd door de NVWA en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de hygiënecode. Het document gaat per 1 maart 2020 van kracht.

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is bestemd voor ambachtelijke ijsbereidingsbedrijven. Dit zijn bedrijven waarin consumptie-ijs of aanverwante producten worden bereid en verhandeld in de eigen salon of aan derden.

Nieuwe onderdelen

De huidige hygiënecode stamt uit 2011. Het nieuwe document heeft een nog praktischer insteek en bevat naast een vijftal wijzigingen een aantal nieuwe onderdelen. Zo is vanaf maart 2020 een jaarlijkse interne audit verplicht. Met deze bedrijfscheck laat je zien dat je de basisprocessen beheerst. Nieuw is de Module Industrie. Hierin staat duidelijk omschreven wanneer een ijsbereidend bedrijf zich mag scharen onder de noemer industrie.

Virusbijlage

Nog een geheel nieuw onderdeel in de hygiënecode is de Virusbijlage. Hierin valt alles te lezen over het voorkomen van besmetting door en verspreiding van virussen. Naast een uitleg over de twee veelvoorkomende virussen, Noro en Hepatitis A, bevat de code een praktische handleiding voor het voorkomen van verdere besmetting en verspreiding.

De Hygiënecode voor de ambachtelijke ijsbereiding is nog voor de Kerst verkrijgbaar via de nieuwe website www.ambachtelijkijscentrum.nl, die gelijktijdig wordt gelanceerd. Ook handige en informatieve documenten die de ijsbereider ondersteuning kunnen bieden, worden op deze website ter download aangeboden. De Hygiënecode kost 120 euro, voor leden van de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum is dit 70 euro. Lid worden kan via www.ijscentrum.nl.

Dossiers
Lees ook
‘Als je weet hoe een recept is opgebouwd, kun je makkelijker variëren’

‘Als je weet hoe een recept is opgebouwd, kun je makkelijker variëren’

De eerste week van november inspireerden Laan Heiloo en Valmar ijsbereiders tijdens het jaarlijkse ijsseminar dat Laan alweer voor de 15e keer organiseerde. Mohamad Bachir El Baba van MEC3 enthousiasmeerde de deelnemers – van (door)starters tot ervaren ijsbereiders – aan de slag te gaan met goede receptuur en nieuwe ideeën.

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.

Verhoog je omzet met verkoop voorverpakt ijs

Verhoog je omzet met verkoop voorverpakt ijs

Ice This Day is op 14 september dit jaar afgetrapt met een workshop over het opbouwen van je eigen merknaam en klantenkring. Hierop volgend deelt Jochem Neyens, de Belgisch-Limburgse eigenaar van De Potter & Oma’s IJs, zijn tips en ervaringen over hoe hij zijn bedrijf liet groeien door de verkoop van bekers ijs bij lokale supermarkten.