Horecava 2025: van AI tot Gen Z

16 december 2024 Redactie Food Horecava
VAKBEURS | Voor veel foodondernemers begint het nieuwe jaar met de Horecava. Hoewel deze vakbeurs zich in eerste instantie richt op de horeca is er veel te beleven op het gebied van food. Wat staat er op het programma voor 2025?

Van 13 tot en met 16 januari staat RAI Amsterdam in het teken van de Horecava. Dit jaar komt de beurs met oplossingen voor de horeca-ondernemer die te maken hebben met stijgende kosten van energie, inkoop, personeel en huisvesting; ongunstige economische voorspellingen voor de sector en strenge wetgeving rond flexibel werk. Ook veel foodondernemers hebben met deze problematiek te maken en veel oplossingen voor de horeca zijn ook bruikbaar in de foodbranche. 

Horecava 2025: Technologie

De grootste horecabeurs van Nederland wil ondernemers helpen om koers te houden in economisch zwaar weer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sombert over de financiële staat van de horeca. In 2023 steeg de omzet van de Nederlandse horeca ten opzichte van een jaar eerder, maar dat had vooral te maken met het feit dat in 2022 nog strenge coronamaatregelen golden. Tegelijkertijd stegen de kosten van energie, inkoop, personeel en huisvesting ‘enorm’, aldus de KHN. Banken voorspellen bovendien weinig tot geen volumegroei in de horeca in 2024, terwijl de verwachte inflatie hoger is dan gemiddeld.

Horecava speelt in op die ontwikkelingen en focust sterk op kostenbesparing, efficiënt werken en innovaties. Een van de thema’s van Horecava’s TrendLAB is Smart Places. Hier zie je hoe moderne technologie onderdeel wordt van businessmodellen in de horeca. Zo kan je met slimme data processen automatiseren en optimaliseren. Andere voorbeelden zijn AI-zelfscankassa’s en slimme koel-, spoel- en warmtetechnieken voor vitrines en keukenapparatuur. Het slim toepassen van innovaties leidt tot een lagere energierekening en kostenbesparing.

Naast het TrendLAB vind je op Horecava het AI LAB, waar je leert hoe AI bij kan dragen aan minder verspilling en lagere kosten. Het AI Lab biedt niet alleen inzichten, maar laat ook praktische toepassingen zien die direct te gebruiken zijn. Zo leer je er nieuwe en besparende AI-tools kennen op het gebied van menu-optimalisatie, klantenservice, (online) marketing, efficiënt voorraadbeheer, inkoopoptimalisatie en personeelsplanning. Horecava stimuleert innovatie ook met de Horecava Innovation Award. Een prijs die uit gaat naar de innovatie die de meest positieve impact maakt op een gezonde bedrijfsvoering. Nieuw dit jaar is de Horecava Public Award, dit wordt toegekend aan de innovatie die het publiek het meest overtuigt van de positieve impact die zij hebben op de foodservicebranche.

Gen Z en Millennials

Naast kosten besparen wordt ook inkomsten verhogen genoemd. Uit de jaarcijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN) komt een duidelijk beeld naar voren: Gen Z en Millennials vinden uit eten gaan heel belangrijk en geven er veel geld aan uit. Uit de cijfers van FSIN blijkt zelfs dat een Millennial gemiddeld 2.262 euro per jaar uitgeeft aan uit eten gaan, tegenover de 485 euro die een babyboomer gemiddeld spendeert.

De jongere generatie wil je dus naar je zaak trekken. Op het PersoneelSymposium zal daarom aandacht zijn voor generatieverschillen en hoe je omgaat met nieuwe generaties. Zo hechten deze jonge groepen aan gemakkelijke, gezonde en duurzame opties en het integreren van technologie en innovatie in de dienstverlening. Bij het PersoneelSymposium wordt ook stilgestaan bij hoe je jong talent aantrekt als werknemer in je zaak.

Horecava

Horecava is al ruim 65 jaar  de horecabeurs voor vakmensen in de wereld van eten, drinken en buitenshuis slapen. De grootste vakbeurs voor de horeca in Nederland trekt elke editie tienduizenden bezoekers. Zij zijn op zoek naar inspiratie, willen netwerken en hebben echt hart voor hun vak. Horecava is de start van het nieuwe horecajaar. Op de beurs staan exposanten ingedeeld in de volgende categorieën: food & wine, fast casual, koude dranken, koffie, thee & cacao, bakkerij & patisserie, interieur & design, grootkeuken en tech & dienstverlening. Ook is er speciale aandacht voor personeelsuitdagingen, innovatie en duurzaamheid. Daarnaast ontdekken bezoekers tijdens Horecava alle nieuwe en beste innovaties en de meest praktische oplossingen.

Altijd op de hoogte blijven?