De aardbeienslof, met zijn luchtige bodem, romige crème pâtissière en verse aardbeien, is een echte klassieker. Daarom riep Prestige Fruit voor de derde keer bakkers en patissiers op om hun eigen draai te geven aan dit traditionele bakkerij recept. Negentig bakkers – een verdubbeling ten opzichte van de eerdere edities – gaven gehoor aan de oproep en lieten tijdens een van de vier voorrondes hun creatie beoordelen door de vakjury.
Innovatieve recepturen
De vakjury lette bij de beoordeling van de aardbeiensloffen op smaak, uitvoering en originaliteit. De jury – bestaande uit Meester Patissier Hidde de Brabander, Dutch Pastry Team-lid Bart de Gans, patissier Jurgen Koens en een gastjurylid – was onder de indruk van de vernieuwende recepturen en vakkundige uitvoering van de deelnemers. “De inzendingen voor de voorrondes waren verrassend”, vertelt Bart de Gans. “Vaktechnisch waren ze goed met soms bijzondere smaakcombinaties zoals aardbeien met pecannoten of chiazaad.” Vijftien aardbeiensloffen vielen op vanwege hun smaak en technische uitvoering, wat hen een welverdiende plek in de finale opleverde.
Finalisten
De finalisten van De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024 zijn:
- Stan Breukers van Banketbakkerij Lamers, Venlo
- Anouk Verschuren Bakkerij Van der Grijn, Groot-Ammers
- Maud van Dijk van Bakker van de Ven, Venhorst
- Teun van Dommelen van Breadpoint, Best
- Stijn van Efferen van Bakkerij Piekfijn, Kaatsheuvel
- Roy van Etten van Bakkerij Vreugdenhil, Maasdijk
- Dré Eversteijn van Banketbakkerij Wesseling, Leidschendam
- Henri de Groot van Bakkerij Oonk Glanerburg, Enschede
- Ben van Haren van Bakker Pim, Waalwijk
- Ailean Klaassens van De Bakkers van Verloop, Gorredijk
- Jorn Nieuwenhuis van Bistro 115, Almelo
- Jacobine van der Bos van Bakkerij Vermeij, Kampen
- Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg, Heusden
- Natasja Wever van Bakkerij Dunselman, Den Helder
- Henrik Wullems van De Ambachterij, Schoonrewoerd
Finale De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024
De finale van De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024 vindt plaats op maandag 16 september tijdens de Beko Najaarsdagen in Nijkerk. Dan bepaalt de vakjury onder leiding van Meester Patissier Hidde de Brabander welke bakker of patissier de prestigieuze titel ‘Beste Aardbeienslof van Nederland 2024’ ontvangt. Daarnaast krijgt de winnaar een prijzenpakket, waaronder een seizoen lang gratis verse Prestige-aardbeien.
Juryvoorzitter Hidde de Brabander voorspelt een spannende finale. Het niveau is hoog en de kwaliteit van de aardbeiensloffen van de finalisten ligt dicht bij elkaar. “We zijn benieuwd hoe de finalisten hun inzendingen perfectioneren. Het draait om de juiste balans tussen een perfecte uitvoering van de traditionele receptuur en een unieke eigen touch,” zegt De Brabander. “We houden van bakkers met lef die kiezen voor bijzondere smaken, ingrediënten en technieken, maar de aardbei en de klassieke sloffenbodem mogen niet overschaduwd worden. De aardbeien moeten er aantrekkelijk uitzien, dieprood van kleur zijn, mooi van vorm en een fantastische smaak hebben. Prestige-aardbeien zijn daarom een perfect uitgangspunt voor de beste aardbeienslof.”
Prestige Fruit organiseert ‘De Beste Aardbeienslof van Nederland 2024’ in samenwerking met partners Beko Groothandel en Van Gelder Groente & Fruit.