Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

hittegolf_pixabay

Foto: Pixabay

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte? 

Verschillende bakkers merkten dat de klanten vooral tijdens de koelere ochtenduren kwamen. Sommigen sloten dan ook eerder de deuren, zodat ze de ergste warmte ontliepen. Sommigen sloten de deuren helemaal. Zoals bijvoorbeeld Chocolade de Cacaofabriek van chocolatier Annemarie de Wit. “In deze temperaturen smelten die bonbons binnen de twintig minuten compleet weg”, zegt ze in het Eindhovens Dagblad.

Bij Bakkerij Hallema in Joure ging ondanks het ontbreken van een airco het werk gewoon door. “Nee, wij hebben geen airco”, zegt verkoopster Ariëtte de Vries in de Jouster Courant. “Dat heeft invloed op het bakproces. Het deeg heeft een constante temperatuur nodig. We doen het een stapje rustiger aan en we drinken veel.” 

Goede koelinstallatie

Patisserie Hoeben in Liessel is wel voorzien van een airco. Deze draaide dan ook op volle toeren om te voorkomen dat de taarten bederven. Ook bij het vervoer hield mede-eigenaar Leon Hoeben rekening met de hitte. Dus het gebeurde in trucks met een ingebouwde koelinstallatie of koelboxen of containers met extra koelelementen. Wel merkte hij dat er minder vraag was naar zijn producten. “De ideale temperatuur voor gebak is tussen de 20 en 25 graden", zegt hij in het Eindhovens Dagblad. "Alles daarboven boezemt angst in bij klanten.”

Ook bakker Jan Tijink uit Rijssen heeft een goede koelinstallatie. De bakker houdt de weersverwachting goed in de gaten en past zijn planning daar op aan. “Je moet er ook niet te moeilijk over doen als het in Nederland een keer tropisch warm is. In Afrika bakken ze toch ook brood?”, zegt Tijink in Tubantia.

Oliebollen

Ondanks de hitte bakte bakkerij Velp donderdag toch oliebollen voor de traditionele Velleper Donderdag. “Die horen er al vanaf het begin bij, mensen willen gewoon oliebollen op deze dag”, zegt Carin Teunissen tegen Omroep Gelderland. Oliebollen bakken tijdens een hittegolf heeft volgens haar ook een voordeel. Het deeg rijst beter waardoor de oliebollen beter smaken.

Ook in België was het warm de afgelopen week en namen bakkers maatregelen. Bakkerij Pascal Nevens in Geraardsbergen haalde hun populairste product, de mattentaartjes, uit het assortiment. De productie gaf problemen omdat bijvoorbeeld het bladerdeeg te hard plakte om het te kunnen uitrollen. “Door de hitte kunnen we de kwaliteit van onze mattentaartjes niet garanderen”, zegt Kelly Nevens in Het Nieuwsblad. “We leggen liever twee dagen het werk neer dan uitgedroogde gebakjes aan de klanten te geven.” 

Dossiers
Lees ook
‘Kracht van medewerkers wordt onderschat’

‘Kracht van medewerkers wordt onderschat’

Theatertour ‘You’ve got the power’ trekt ruim elfhonderd bezoekers Ruim elfhonderd winkelmedewerkers bezochten in de afgelopen maanden de theateravond ‘You’ve got the power’, georganiseerd door de Stichting Ambachtelijke Bakkerij. Zij leerden tijdens deze avond, gepresenteerd door tv-persoonlijkheid Anita Witzier, dat niet alleen je vakinhoudelijke...

Star Wars in de bakkerij

Star Wars in de bakkerij

Heeft u ook goede herinneringen aan Star Wars? Zelfs degenen onder u die in de jaren zeventig nog niet bestonden, kennen ongetwijfeld dit fenomeen dat menigeen aan de buis gekluisterd hield. Het was spannend en science fiction, een wereld die we alleen maar kenden in onze fantasie. En wellicht juist daarom intrigerend en succesvol. We zijn inmiddels...

Calculeren is broodnodig!

Calculeren is broodnodig!

Zonder kwalitatief hoogwaardige grondstoffen kunt u geen goede ambachtelijke producten maken. Maar beseft u wel eens dat een goede calculatie met de juiste grondstoffen en recepturen ook de basis vormt van uw verdienmodel? De combinatie van ambachtelijk versspecialist en ondernemerschap laat immers de kassa rinkelen. Het loont daarom om uw recepten...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...