Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

hittegolf_pixabay

Foto: Pixabay

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte? 

Verschillende bakkers merkten dat de klanten vooral tijdens de koelere ochtenduren kwamen. Sommigen sloten dan ook eerder de deuren, zodat ze de ergste warmte ontliepen. Sommigen sloten de deuren helemaal. Zoals bijvoorbeeld Chocolade de Cacaofabriek van chocolatier Annemarie de Wit. “In deze temperaturen smelten die bonbons binnen de twintig minuten compleet weg”, zegt ze in het Eindhovens Dagblad.

Bij Bakkerij Hallema in Joure ging ondanks het ontbreken van een airco het werk gewoon door. “Nee, wij hebben geen airco”, zegt verkoopster Ariëtte de Vries in de Jouster Courant. “Dat heeft invloed op het bakproces. Het deeg heeft een constante temperatuur nodig. We doen het een stapje rustiger aan en we drinken veel.” 

Goede koelinstallatie

Patisserie Hoeben in Liessel is wel voorzien van een airco. Deze draaide dan ook op volle toeren om te voorkomen dat de taarten bederven. Ook bij het vervoer hield mede-eigenaar Leon Hoeben rekening met de hitte. Dus het gebeurde in trucks met een ingebouwde koelinstallatie of koelboxen of containers met extra koelelementen. Wel merkte hij dat er minder vraag was naar zijn producten. “De ideale temperatuur voor gebak is tussen de 20 en 25 graden", zegt hij in het Eindhovens Dagblad. "Alles daarboven boezemt angst in bij klanten.”

Ook bakker Jan Tijink uit Rijssen heeft een goede koelinstallatie. De bakker houdt de weersverwachting goed in de gaten en past zijn planning daar op aan. “Je moet er ook niet te moeilijk over doen als het in Nederland een keer tropisch warm is. In Afrika bakken ze toch ook brood?”, zegt Tijink in Tubantia.

Oliebollen

Ondanks de hitte bakte bakkerij Velp donderdag toch oliebollen voor de traditionele Velleper Donderdag. “Die horen er al vanaf het begin bij, mensen willen gewoon oliebollen op deze dag”, zegt Carin Teunissen tegen Omroep Gelderland. Oliebollen bakken tijdens een hittegolf heeft volgens haar ook een voordeel. Het deeg rijst beter waardoor de oliebollen beter smaken.

Ook in België was het warm de afgelopen week en namen bakkers maatregelen. Bakkerij Pascal Nevens in Geraardsbergen haalde hun populairste product, de mattentaartjes, uit het assortiment. De productie gaf problemen omdat bijvoorbeeld het bladerdeeg te hard plakte om het te kunnen uitrollen. “Door de hitte kunnen we de kwaliteit van onze mattentaartjes niet garanderen”, zegt Kelly Nevens in Het Nieuwsblad. “We leggen liever twee dagen het werk neer dan uitgedroogde gebakjes aan de klanten te geven.” 

Dossiers
Lees ook
Food Innovation Academy opent nieuwe opleidingsbakkerij

Food Innovation Academy opent nieuwe opleidingsbakkerij

Begin juni nam de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen een hypermoderne opleidingsbakkerij in gebruik. Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma verrichtte de opening door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter doormidden te snijden. De opleidingsbakkerij met de naam de Bakery Innovation Academy (BIA), is een multidisciplinaire...

Bakkerij Nuygens sluit na 225 jaar de deuren

Bakkerij Nuygens sluit na 225 jaar de deuren

Al 225 jaar is de familie Nuygens actief als bakker. Binnenkort komt hier een einde aan. Dan sluiten Pierre en Monique Nuygens hun bakkerij in de Zevenbergschen Hoek. Dagblad BN de stem sprak met het echtpaar.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen tien weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker kregen.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...