Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

hittegolf_pixabay

Foto: Pixabay

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte? 

Verschillende bakkers merkten dat de klanten vooral tijdens de koelere ochtenduren kwamen. Sommigen sloten dan ook eerder de deuren, zodat ze de ergste warmte ontliepen. Sommigen sloten de deuren helemaal. Zoals bijvoorbeeld Chocolade de Cacaofabriek van chocolatier Annemarie de Wit. “In deze temperaturen smelten die bonbons binnen de twintig minuten compleet weg”, zegt ze in het Eindhovens Dagblad.

Bij Bakkerij Hallema in Joure ging ondanks het ontbreken van een airco het werk gewoon door. “Nee, wij hebben geen airco”, zegt verkoopster Ariëtte de Vries in de Jouster Courant. “Dat heeft invloed op het bakproces. Het deeg heeft een constante temperatuur nodig. We doen het een stapje rustiger aan en we drinken veel.” 

Goede koelinstallatie

Patisserie Hoeben in Liessel is wel voorzien van een airco. Deze draaide dan ook op volle toeren om te voorkomen dat de taarten bederven. Ook bij het vervoer hield mede-eigenaar Leon Hoeben rekening met de hitte. Dus het gebeurde in trucks met een ingebouwde koelinstallatie of koelboxen of containers met extra koelelementen. Wel merkte hij dat er minder vraag was naar zijn producten. “De ideale temperatuur voor gebak is tussen de 20 en 25 graden", zegt hij in het Eindhovens Dagblad. "Alles daarboven boezemt angst in bij klanten.”

Ook bakker Jan Tijink uit Rijssen heeft een goede koelinstallatie. De bakker houdt de weersverwachting goed in de gaten en past zijn planning daar op aan. “Je moet er ook niet te moeilijk over doen als het in Nederland een keer tropisch warm is. In Afrika bakken ze toch ook brood?”, zegt Tijink in Tubantia.

Oliebollen

Ondanks de hitte bakte bakkerij Velp donderdag toch oliebollen voor de traditionele Velleper Donderdag. “Die horen er al vanaf het begin bij, mensen willen gewoon oliebollen op deze dag”, zegt Carin Teunissen tegen Omroep Gelderland. Oliebollen bakken tijdens een hittegolf heeft volgens haar ook een voordeel. Het deeg rijst beter waardoor de oliebollen beter smaken.

Ook in België was het warm de afgelopen week en namen bakkers maatregelen. Bakkerij Pascal Nevens in Geraardsbergen haalde hun populairste product, de mattentaartjes, uit het assortiment. De productie gaf problemen omdat bijvoorbeeld het bladerdeeg te hard plakte om het te kunnen uitrollen. “Door de hitte kunnen we de kwaliteit van onze mattentaartjes niet garanderen”, zegt Kelly Nevens in Het Nieuwsblad. “We leggen liever twee dagen het werk neer dan uitgedroogde gebakjes aan de klanten te geven.” 

Dossiers
Lees ook
NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

NBOV: Bakkers voelen effecten coronamaatregelen

Bakkers beginnen de effecten van de coronamaatregelen te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van branchevereniging NBOV. Bijna 80 procent van de bakkers lopen omzet uit het derde kanaal, de afzet aan horeca en catering. Ook zien bakkers (41 procent) minder klanten in de winkel en bijna 62 procent geeft aan dit voorjaar 32 procent omzet mis te lopen.

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Wat kunnen we van elkaar leren?

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...