Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

hittegolf_pixabay

Foto: Pixabay

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte? 

Verschillende bakkers merkten dat de klanten vooral tijdens de koelere ochtenduren kwamen. Sommigen sloten dan ook eerder de deuren, zodat ze de ergste warmte ontliepen. Sommigen sloten de deuren helemaal. Zoals bijvoorbeeld Chocolade de Cacaofabriek van chocolatier Annemarie de Wit. “In deze temperaturen smelten die bonbons binnen de twintig minuten compleet weg”, zegt ze in het Eindhovens Dagblad.

Bij Bakkerij Hallema in Joure ging ondanks het ontbreken van een airco het werk gewoon door. “Nee, wij hebben geen airco”, zegt verkoopster Ariëtte de Vries in de Jouster Courant. “Dat heeft invloed op het bakproces. Het deeg heeft een constante temperatuur nodig. We doen het een stapje rustiger aan en we drinken veel.” 

Goede koelinstallatie

Patisserie Hoeben in Liessel is wel voorzien van een airco. Deze draaide dan ook op volle toeren om te voorkomen dat de taarten bederven. Ook bij het vervoer hield mede-eigenaar Leon Hoeben rekening met de hitte. Dus het gebeurde in trucks met een ingebouwde koelinstallatie of koelboxen of containers met extra koelelementen. Wel merkte hij dat er minder vraag was naar zijn producten. “De ideale temperatuur voor gebak is tussen de 20 en 25 graden", zegt hij in het Eindhovens Dagblad. "Alles daarboven boezemt angst in bij klanten.”

Ook bakker Jan Tijink uit Rijssen heeft een goede koelinstallatie. De bakker houdt de weersverwachting goed in de gaten en past zijn planning daar op aan. “Je moet er ook niet te moeilijk over doen als het in Nederland een keer tropisch warm is. In Afrika bakken ze toch ook brood?”, zegt Tijink in Tubantia.

Oliebollen

Ondanks de hitte bakte bakkerij Velp donderdag toch oliebollen voor de traditionele Velleper Donderdag. “Die horen er al vanaf het begin bij, mensen willen gewoon oliebollen op deze dag”, zegt Carin Teunissen tegen Omroep Gelderland. Oliebollen bakken tijdens een hittegolf heeft volgens haar ook een voordeel. Het deeg rijst beter waardoor de oliebollen beter smaken.

Ook in België was het warm de afgelopen week en namen bakkers maatregelen. Bakkerij Pascal Nevens in Geraardsbergen haalde hun populairste product, de mattentaartjes, uit het assortiment. De productie gaf problemen omdat bijvoorbeeld het bladerdeeg te hard plakte om het te kunnen uitrollen. “Door de hitte kunnen we de kwaliteit van onze mattentaartjes niet garanderen”, zegt Kelly Nevens in Het Nieuwsblad. “We leggen liever twee dagen het werk neer dan uitgedroogde gebakjes aan de klanten te geven.” 

Dossiers
Lees ook
De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

De kracht van beeld - ‘Gebruik geen tl-licht’

Door de populariteit van sociale media is iedere ondernemer één klik verwijderd van zijn doelgroep. Drie versondernemers, een foodblogger en een culinair fotograaf vertellen hoe je met de juiste beelden de aandacht grijpt van de vluchtige consument.

8 jaar Bakery Institute

8 jaar Bakery Institute

860 raampjes, 250 carrièreswitchers die een negenweekse opleiding volgden en inmiddels al bijna 30 bakkerijen van oud-studenten. Bakery Institute bestaat acht jaar en dat mag gevierd worden. Acht keer over verleden, heden en toekomst.

De tijd verstrijken voor een goede staaf

De tijd verstrijken voor een goede staaf

Met de feestdagen voor de deur stijgt de vraag naar banket- en amandelstaven. Ik zou aan een keurmeester willen vragen wat maakt een goede banketstaaf en wat ziet hij niet altijd goed gaan?

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...