Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Hollandse klassiekers nieuws jasje_2

Bakkers verkopen veel Hollands gebak, zoals de bananensoes, vruchtenschelp, kasteeltje, slagroompunt, hazelnootschuim en appelgebak. Hoe steek je deze klassiekers in een nieuw jasje? 

"We hebben nagedacht over hoe we het nu anders kunnen doen, hoe we het wat meer cachet kunnen geven. De hoofdsmaken blijven hetzelfde, dus dezelfde smaken zoals we ze van vroeger kennen” vertelt patissier Jeroen Goossens. Samen met Peter Remmelzwaal geeft hij tips.

1. Maak zowel een gebakje als een grotere taart

Alles wat de bakker maakt, wordt verkoopbaar of winstgevend als je het in grotere hoeveelheden maakt. Met dezelfde ingrediënten kun je een een gebak- en een taartversie maken. en dezelfde texturen. Bijvoorbeeld een bananensoes en een soezentaart, een vruchtenschelp en Open Confiture taart, en een slagroomschelp en een slagroomtaart. “Zo kun je in één serie honderd gebakjes en zestig taarten maken, allemaal met dezelfde vulling”, zegt Remmelzwaal.

  • 2. Decoratie
  • Decoreer je gebak met een originele decoratie. Goossens maakt bijvoorbeeld een decoratieve vlinder van chocola. Dit kost in eerste instantie misschien wat meer tijd. Goossens: "Je moet het graag willen én je moet het vooral vaak doen. Ik heb ooit eens zevenhonderd van deze vlinders gemaakt voor een dessert. Dan krijg je er vanzelf handigheid in!”

3. Smaken

Het is belangrijk om bij de essentie van de smaken te blijven. Remmelzwaal: "We hoeven niet altijd een taart met tien laagjes of veel verschillende texturen te maken. Belangrijk is dat de smaken kloppen".

4. Nieuwe producten

Geef ook een twist aan vertrouwde producten. Remmelzwaal geeft als voorbeeld de slagroompunt, die hij opbouwt als kerstboom. “Het is wel belangrijk dat je je vaste klanten naast het vaste assortiment blijft triggeren met nieuwe producten”, vertelt hij.

Tijdens de eindejaarsdemonstratie van Vipam lieten Goossens en Remmelzwaal zien hoe je van Hollandse klassiekers een twist kunt geven. In Bakkers in bedrijf 9-2018 staat een verslag van deze demonstratie.

Lees ook
Nederlandse klassiekers in een nieuw jasje

Nederlandse klassiekers in een nieuw jasje

De Eindejaarsdemonstratie van Vipam vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Het lustrum, op woensdag 3 oktober, stond deze keer in het teken van echt Hollands gebak maar met een nieuwe beleving. Jeroen Goossens en Peter Remmelzwaal mochten dit keer ieder drie producten demonstreren. Hollands gebak Het was de rode draad deze middag: Hollands gebak...

Beko Najaarsdagen; goede ontmoetingsplek

Beko Najaarsdagen; goede ontmoetingsplek

De Beko Najaarsdagen brachten volgens bezoekers en standhouders niet veel nieuwe ontwikkelingen op de markt, maar ze vonden het NBC in Nieuwegein deze twee dagen zeker een goede plek om elkaar te ontmoeten. In twee hallen in het NBC in Nieuwegein vonden eind september de jaarlijkse Beko Najaarsdagen plaats. Een vakbeurs opgezet om de bakker geïnspireerd...

Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

“Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?” Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij)....

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker groot ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In deze fulltime functie zal je bezig houden met het volledige proces van voorbereiden, bakken en nabewerken van klein- en grootbrood.

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Teamleider ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van teamleider ben je verantwoordelijk voor de algehele gang van zaken in de bakkerij. Je zorgt voor een optimale bezetting in de bakkerij, springt...

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

Bakker ambachtelijke bakkerij te Amsterdam

In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten. In deze functie...