Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Hollandse klassiekers nieuws jasje_2

Bakkers verkopen veel Hollands gebak, zoals de bananensoes, vruchtenschelp, kasteeltje, slagroompunt, hazelnootschuim en appelgebak. Hoe steek je deze klassiekers in een nieuw jasje? 

"We hebben nagedacht over hoe we het nu anders kunnen doen, hoe we het wat meer cachet kunnen geven. De hoofdsmaken blijven hetzelfde, dus dezelfde smaken zoals we ze van vroeger kennen” vertelt patissier Jeroen Goossens. Samen met Peter Remmelzwaal geeft hij tips.

1. Maak zowel een gebakje als een grotere taart

Alles wat de bakker maakt, wordt verkoopbaar of winstgevend als je het in grotere hoeveelheden maakt. Met dezelfde ingrediënten kun je een een gebak- en een taartversie maken. en dezelfde texturen. Bijvoorbeeld een bananensoes en een soezentaart, een vruchtenschelp en Open Confiture taart, en een slagroomschelp en een slagroomtaart. “Zo kun je in één serie honderd gebakjes en zestig taarten maken, allemaal met dezelfde vulling”, zegt Remmelzwaal.

  • 2. Decoratie
  • Decoreer je gebak met een originele decoratie. Goossens maakt bijvoorbeeld een decoratieve vlinder van chocola. Dit kost in eerste instantie misschien wat meer tijd. Goossens: "Je moet het graag willen én je moet het vooral vaak doen. Ik heb ooit eens zevenhonderd van deze vlinders gemaakt voor een dessert. Dan krijg je er vanzelf handigheid in!”

3. Smaken

Het is belangrijk om bij de essentie van de smaken te blijven. Remmelzwaal: "We hoeven niet altijd een taart met tien laagjes of veel verschillende texturen te maken. Belangrijk is dat de smaken kloppen".

4. Nieuwe producten

Geef ook een twist aan vertrouwde producten. Remmelzwaal geeft als voorbeeld de slagroompunt, die hij opbouwt als kerstboom. “Het is wel belangrijk dat je je vaste klanten naast het vaste assortiment blijft triggeren met nieuwe producten”, vertelt hij.

Tijdens de eindejaarsdemonstratie van Vipam lieten Goossens en Remmelzwaal zien hoe je van Hollandse klassiekers een twist kunt geven. In Bakkers in bedrijf 9-2018 staat een verslag van deze demonstratie.

Lees ook
Zeventigplussers ontwikkelen eigen koekjesmerk

Zeventigplussers ontwikkelen eigen koekjesmerk

Na vijftig jaar werken gingen de bakkers Eef en Maarten niet achter de geraniums zitten. De zeventigplussers ontwikkelden na hun pensionering koekjes met de smaak en kwaliteit van vroeger, genaamd Dutch & Dapper. En met succes, de koekjes liggen inmiddels in de schappen van Albert Heijn. Na hun pensioen kregen de bakkers van hun werkgever bakkerij...

SIAL presenteert de toekomst van food

SIAL presenteert de toekomst van food

Eens in de twee jaar draait alles bij SIAL – de grootste foodbeurs van de wereld – vijf dagen lang om innovaties. De beurs biedt met het Future Lab, de Innovation Awards en Alter’Native Foods veel inspiratie voor mensen die met voeding hun brood verdienen. Op het gebied van brood was er één innovatie te zien: ‘Eat...

Onco-brood: brood met een smaakje

In België is het speciale ‘onco-brood’ ontwikkeld. Zoals de naam al zegt is het brood speciaal gemaakt voor kankerpatiënten. De kankerbehandelingen kunnen de smaakzin aantasten. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken. Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast. Ze keken welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel,...

Broodbakker Ft omgeving Groningen

Broodbakker Ft omgeving Groningen

Wat ga je doen?Voornaamste taken / verantwoordelijkheden: • Voorbereiden van het deeg maken door: - Machinaal/handmatig afwegen en storten van grondstoffen,...

Operator foodproductie omgeving Heerenveen

Operator foodproductie omgeving Heerenveen

Wat ga je doen?Voor onze fabriek in de omgeving van Heerenveen zijn wij op zoek naar een Operator Productie die het productieteam komt versterken. Als Operator ben...

Productiemedewerker FT en PT, omgeving Zevenhuizen

Productiemedewerker FT en PT, omgeving Zevenhuizen

Wat ga je doen?Wat ga je doen als productiemedewerker? Als productiemedewerker bij deze bakkerij kun je ingezet worden voor garneerwerkzaamheden, inpakwerkzaamheden...