Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Hollandse klassiekers nieuws jasje_2

Bakkers verkopen veel Hollands gebak, zoals de bananensoes, vruchtenschelp, kasteeltje, slagroompunt, hazelnootschuim en appelgebak. Hoe steek je deze klassiekers in een nieuw jasje? 

"We hebben nagedacht over hoe we het nu anders kunnen doen, hoe we het wat meer cachet kunnen geven. De hoofdsmaken blijven hetzelfde, dus dezelfde smaken zoals we ze van vroeger kennen” vertelt patissier Jeroen Goossens. Samen met Peter Remmelzwaal geeft hij tips.

1. Maak zowel een gebakje als een grotere taart

Alles wat de bakker maakt, wordt verkoopbaar of winstgevend als je het in grotere hoeveelheden maakt. Met dezelfde ingrediënten kun je een een gebak- en een taartversie maken. en dezelfde texturen. Bijvoorbeeld een bananensoes en een soezentaart, een vruchtenschelp en Open Confiture taart, en een slagroomschelp en een slagroomtaart. “Zo kun je in één serie honderd gebakjes en zestig taarten maken, allemaal met dezelfde vulling”, zegt Remmelzwaal.

  • 2. Decoratie
  • Decoreer je gebak met een originele decoratie. Goossens maakt bijvoorbeeld een decoratieve vlinder van chocola. Dit kost in eerste instantie misschien wat meer tijd. Goossens: "Je moet het graag willen én je moet het vooral vaak doen. Ik heb ooit eens zevenhonderd van deze vlinders gemaakt voor een dessert. Dan krijg je er vanzelf handigheid in!”

3. Smaken

Het is belangrijk om bij de essentie van de smaken te blijven. Remmelzwaal: "We hoeven niet altijd een taart met tien laagjes of veel verschillende texturen te maken. Belangrijk is dat de smaken kloppen".

4. Nieuwe producten

Geef ook een twist aan vertrouwde producten. Remmelzwaal geeft als voorbeeld de slagroompunt, die hij opbouwt als kerstboom. “Het is wel belangrijk dat je je vaste klanten naast het vaste assortiment blijft triggeren met nieuwe producten”, vertelt hij.

Tijdens de eindejaarsdemonstratie van Vipam lieten Goossens en Remmelzwaal zien hoe je van Hollandse klassiekers een twist kunt geven. In Bakkers in bedrijf 9-2018 staat een verslag van deze demonstratie.

Lees ook
Banketbakkerij Van Dijk maakt 2.100 bereklauwen voor zorgmedewerkers

Banketbakkerij Van Dijk maakt 2.100 bereklauwen voor zorgmedewerkers

Banketbakkerij Van Dijk uit Gouda doneert 2.100 bereklauwen, een lokaal gebakje, aan de zorgmedewerkers van het Groene Hart Ziekenhuis. Donderdag 16 april brengen banketbakkers Linda en Don Frederiks de gebakjes naar het ziekenhuis.

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

René Dings Gebakwoordenboek is een heerlijkheid om te lezen. “Ik vind het leuk om te bakken en ben ook dol op gebak. Maar ik houd vooral van taal, geschiedenis en opmerkelijke feitjes.” Die combinatie zorgt voor een lekker leesbaar boekje. Hij pretendeert niet volledig te zijn, hij maakte een selectie van “taarten, koeken en gebakjes die in Nederland...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...