Hoe geef je Hollands gebak een nieuw jasje?

Hollandse klassiekers nieuws jasje_2

Bakkers verkopen veel Hollands gebak, zoals de bananensoes, vruchtenschelp, kasteeltje, slagroompunt, hazelnootschuim en appelgebak. Hoe steek je deze klassiekers in een nieuw jasje? 

"We hebben nagedacht over hoe we het nu anders kunnen doen, hoe we het wat meer cachet kunnen geven. De hoofdsmaken blijven hetzelfde, dus dezelfde smaken zoals we ze van vroeger kennen” vertelt patissier Jeroen Goossens. Samen met Peter Remmelzwaal geeft hij tips.

1. Maak zowel een gebakje als een grotere taart

Alles wat de bakker maakt, wordt verkoopbaar of winstgevend als je het in grotere hoeveelheden maakt. Met dezelfde ingrediënten kun je een een gebak- en een taartversie maken. en dezelfde texturen. Bijvoorbeeld een bananensoes en een soezentaart, een vruchtenschelp en Open Confiture taart, en een slagroomschelp en een slagroomtaart. “Zo kun je in één serie honderd gebakjes en zestig taarten maken, allemaal met dezelfde vulling”, zegt Remmelzwaal.

  • 2. Decoratie
  • Decoreer je gebak met een originele decoratie. Goossens maakt bijvoorbeeld een decoratieve vlinder van chocola. Dit kost in eerste instantie misschien wat meer tijd. Goossens: "Je moet het graag willen én je moet het vooral vaak doen. Ik heb ooit eens zevenhonderd van deze vlinders gemaakt voor een dessert. Dan krijg je er vanzelf handigheid in!”

3. Smaken

Het is belangrijk om bij de essentie van de smaken te blijven. Remmelzwaal: "We hoeven niet altijd een taart met tien laagjes of veel verschillende texturen te maken. Belangrijk is dat de smaken kloppen".

4. Nieuwe producten

Geef ook een twist aan vertrouwde producten. Remmelzwaal geeft als voorbeeld de slagroompunt, die hij opbouwt als kerstboom. “Het is wel belangrijk dat je je vaste klanten naast het vaste assortiment blijft triggeren met nieuwe producten”, vertelt hij.

Tijdens de eindejaarsdemonstratie van Vipam lieten Goossens en Remmelzwaal zien hoe je van Hollandse klassiekers een twist kunt geven. In Bakkers in bedrijf 9-2018 staat een verslag van deze demonstratie.

Lees ook
'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

Anne Overmeer (23) werkt bij Patisserie Kuyt in Amsterdam. Ze droomt van een eigen zaak, maar ziet ook de voordelen van haar werk nu. “Ik kan mijn eigen dingen inbrengen en tegelijkertijd laat ik het achter me zodra ik de deur uitstap. Dat is als ondernemer wel anders.”

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Nieuw hoofdkantoor voor Felchlin Zwitserland

Na meer dan 100 jaar, werd in januari 2019 het hoofdkantoor van Max Felchlin AG met de productieruimten en de kantoorfaciliteiten samengevoegd in Ibach-Schwyz. Op deze manier is er een centrale faciliteit ontstaan, waar ruimte is voor zowel medewerkers van productie evenals kantoor, maar waar ook klanten en leveranciers samen komen.

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe

Een goede chocolademousse is luchtig, niet te vet en heeft een uitgesproken chocoladesmaak. Uiteraard zijn er verschillende bereidingen en toepassingen mogelijk. Dit recept, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen...

Broodbakker omgeving Hardenberg

Broodbakker omgeving Hardenberg

Voor deze klant in de omgeving van Hardenberg zijn we per direct op zoek naar een broodbakker die zelfstandig kan draaien. De werktijden zijn zowel in de nacht als...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...