Hoe gaan de ijssalons om met het mooie weer?

IJs_Unsplash

Foto: Unsplash

Momenteel is het mooi lenteweer in Nederland. De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. Echt weer om ondanks de coronamaatregelen een ijsje te gaan halen. IJssalons die open zijn moeten er voor zorgen dat hun klanten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Hoe gaan de ijssalons hiermee om?

De media meldden dat het bij verschillende ijssalons druk was het afgelopen weekend. Er vormden zich lange rijen voor de ijssalons, waarbij de 1,5 meter afstand wel gerespecteerd werd. Intermezzo opende in Tilburg een drive-thru-ijssalon, waar klanten veilig in de auto een ijsje konden halen. Veel mensen maakten hier gebruik van. Volgens het Brabants Dagblad liep de wachttijd op tot 2 uur. 

IJssalon Van der Poel in Hengelo koos ervoor om alleen halve liters ijs voor thuisconsumptie te verkopen. "De doorloopsnelheid ligt daardoor een stuk hoger dan losse bolletjes scheppen. Gemiddeld staan er niet meer dan drie klanten te wachten voor een van de twee balies", vertelt eigenaar Pieter van der Poel aan RTV Oost. En IJssalon Sebastiaan bezorgde vanwege de maatregelen ook ijs thuis. En natuurlijk zijn er ook salons die de moeilijke keuze maakten om niet open te gaan.

Wat mag wel, wat mag niet?

Maar het afgelopen weekend zorgde ook voor vragen. Wat mag nu wel, wat mag niet. Zo liet RTL Nieuws een moeder zien die vlak voor de ijssalon haar kind een lepeltje ijs gaf. Dat leidde tot discussie onder de leden. IJs mag alleen verkocht worden voor thuisconsumptie, maar is de ondernemer verantwoordelijk als de klant besluit om dit op afstand van de ijssalon toch buiten op te eten?

Het Ambachtelijk IJscentrum begrijpt de verwarring en is in overleg met Koninklijke Horeca Nederland over duidelijke regels voor de ijssalons. Tot die tijd adviseert voorzitter Teun Loonen het volgende. "Laat ons nu allemaal de volgende zaken hanteren: 1,5 meter afstand, géén handijs verkoop, een afhaalloket, géén consumptie in of in de omgeving van de zaak. Dus: geen hoorntjes omdat dit directe consumptie in de hand werkt. De vereniging doet een klemmend beroep op een ieder zijn verantwoordelijkheid. Met als doel: zo snel mogelijk dit coronavirus onder controle te krijgen, zodat de maatschappij weer kan functioneren. Niets meer en niets minder. Het grote gevaar schuilt hem in het feit dat de regels door een ieder een klein beetje worden opgerekt, zodat het risico bestaat dat er straks niemand meer weet hoe het oorspronkelijk was afgesproken. We willen zeker niet met het vingertje wijzen; het gaat ons erom dat we van dit probleem af komen!"

Daarnaast adviseert het IJscentrum ook om na te denken over alternatieven voor de vitrineverkoop. Bijvoorbeeld online bestellen, een drive through, een bestelling via whatsapp, ijs voorverpakt in de vitrine leggen en bezorgen.

Dossiers
Lees ook
Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

Prestige Fruit deelt 600 kilo aardbeien uit aan foodprofessionals

De coronamaatregelen worden en versoepelt en de horeca mag - onder voorwaarden weliswaar - weer open. Om de horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken deelde Prestige Fruit in totaal 600 kilo aardbeien uit onder foodprofessionals.

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

De zomer in met versoepelingen; coronaprotocol voor ijssalons per 1 juli

De zomer in met versoepelingen; coronaprotocol voor ijssalons per 1 juli

De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum heeft het coronaprotocol voor ijssalons herzien. Enigszins optimistisch kijken we terug naar de persconferentie van 24 juni. Hierin kondigde de premier aan dat er per 1 juli geen reserveringsplicht meer geldt voor de horeca. Ook de gezondheidscheck komt te vervallen. Dit biedt ijsliefhebbers meer ruimte voor een...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...