Hoe ga je om met de zomerhitte op de winkelvloer?

Toonbank gebak_foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De komende dagen loopt het kwik hoog op. Volgens de voorspellingen kan het op sommige plaatsen wel 37°C worden. Dit betekent dat de bakker in de winkel maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft drie tips.

In de winkel is de temperatuur beter regelbaar, vaak dankzij een airco of zonneschermen. In de Hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij is vastgelegd dat de omgevingstemperatuur maximaal 25°C mag zijn om veilig ongekoelde producten te presenteren. Vooral producten met vlees- en kaasvulling, koffiebroodjes en rijstevlaai bederven sneller als de omgevingstemperatuur verder oploopt. Deze mogen sowieso niet langer dan twaalf uur ongekoeld worden gepresenteerd, voor rijstevlaaien geldt een maximum van acht uur.

1. Controleer regelmatig de temperatuur in de winkel
Controleer de temperatuur in de winkel meerdere keren per dag als u ongekoeld bederfelijke producten presenteert. Als de temperatuur hoger is dan de aangegeven 25°C moet u stoppen met de ongekoelde presentatie en de betreffende producten gekoeld presenteren of opbergen. Voor deze producten blijft wel de maximale presentatietijd gelden. Voor bederfelijke producten die direct vanuit de koeling worden verkocht, gelden de termijnen uit de Hygiënecode.

2. Verlaag de temperatuur van het presentatiemeubel
Bij warm weer zijn uw producten gevoeliger voor bederf, zeker als de klant ze zelf vervoert in de fietstas of in de warme auto. Om die reden is het verstandig om de temperatuur van het presentatiemeubel te verlagen, zodat het gebak bij verkoop koeler blijft. De kerntemperatuur blijft lager terwijl de klant onderweg is naar huis. Uiteraard kunt u uw klanten adviseren om een koeltas te gebruiken of een herbruikbare koeltas aan het assortiment toevoegen.

3. Pas het bezorgsysteem aan
Een auto in de volle zon warmt snel op. Bij tropische temperaturen is het daarom van belang om het bezorgsysteem onder de loep te nemen. Gekoelde bakkerswaren mogen een maximale temperatuur hebben van 10°C tijdens het lokaal vervoer (binnen een straal van 20 km). Gebakbestellingen worden daarom meestal in een gekoelde wagen bezorgd of worden vervoerd in een koelbox. Eventueel kunnen de bezorgroutes worden ingekort. Controleer bij iedere aflevering de temperatuur van de producten om de voedselveiligheid te garanderen.

De belangrijkste temperaturen op een rij

  • Maximale temperatuur gekoelde opslag +7°C
  • Maximale temperatuur bevroren opslag -18°C
  • Maximale omgevingstemperatuur ongekoelde verkoop +25°C
  • Maximale temperatuur gekoelde bakkerswaar tijdens lokaal vervoer +10°C

 

Lees ook
Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Over zelforganisatie bestaan talloze modellen. Ze beschrijven hoe je meer eigenaarschap bij je werknemers  creëert en ervoor zorgt dat je team zelf bepaalt wat hun doelen zijn én hoe ze die willen behalen. Maar wat werkt in de praktijk nou echt? Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of...

Communicatieadvies tijdens Bakkersvak

Communicatieadvies tijdens Bakkersvak

Bereik jij je klanten wel goed genoeg? Straalt je website uit wie je bent als ondernemer? Wil je aandacht voor een bijzonder evenement, of wil je je jubileum vieren met een eigen magazine? Bakkers in bedrijf helpt je graag op weg.

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Ontslag wegens schending hygiëneregels niet geldig

Een werknemer van een Indonesisch restaurant is op staande voet ontslagen omdat hij door de werkgever verantwoordelijk wordt gehouden voor door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (‘NVWA’) geconstateerde overtredingen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid. De rechter is het daar niet mee eens.