Hidde de Brabander presenteert boek Patisserie.

VIANEN – Het nieuwe fundament voor de banketbakkerij. Zo omschrijft Hidde de Brabander zijn boek Patisserie. Geuren, kleuren, smaken en texturen dat hij maandag 6 juni presenteerde in het Miele Inspirience Center in Vianen. Hij deed dat in aanwezigheid van een select gezelschap vakgenoten, familie en vrienden. De patissier werkte ruim drie jaar aan het ruim 270-pagina’s tellende boek dat 21 basisbereidingsgroepen telt die door middel van kraakheldere stap-voor-stapfotografie worden toegelicht. Daarnaast past De Brabander de technieken toe in indrukwekkende signature-recepten.

Fundament

De 35-jarige patissier, eigenaar van patisserie/banketbakkerij Dreams of Magnolia in ’s-Gravenzande, schreef het 40.000 woorden tellende boek om een fundament te leggen voor de zoete kant van de bakkerij. In zijn ogen ontbreekt er in de banketbakkerij een dergelijk boek waarin alle voorkomende vaktechnieken worden beschreven. “Het is niet mijn mening die ik erin naar voren breng”, benadrukt De Brabander. “Het zijn pure feiten. Het boek maakte ik om de kennis die er is te borgen voor vakgenoten in Nederland. Wat is marsepein? Wat is biscuit? Wat is anglaise? Wat is pudding?  Wat is ijs? Die borging is er nu niet.”

Nieuwe lesboek

De patissier hoopt dat Patisserie. hét nieuwe lesboek wordt voor de bakkersvakopleidingen in Nederland. Hij is daarover met de scholen in gesprek. Maar het boek kan ook worden gebruikt door de betere (thuis-)patissier die verder wil kijken dan poeders en mixen. “Mijn boek is een blauwdruk van theoretische kennis dat vakopleidingen in Nederland kunnen gebruiken om een nieuwe basis aan te leggen bij studenten. Ik weet het: het klinkt eigenwijs. Maar zo zie ik het écht!”

Kennis

Dat nieuwe fundament moét in de ogen van Hidde worden gelegd wil de bakker van de toekomst overleven. “Een suffe winkel openen met een assortiment van 100.000 producten en maar hopen dat de klant komt, is verleden tijd. De vakman van de toekomst moet kennis hebben, werken vanaf basisgrondstoffen en zich niet laten verleiden door halffabrikaten. Met die kennis maakt hij een eigentijds, smal assortiment waarin hij excelleert. En dat uit hij via de social media. De smartphone en tablet zijn de reclameborden –en advertenties van nu. Doe er wat mee! Social media kost niets.”

Eerste exemplaar

Na een 5-gangen dessertdiner, waarin De Brabander nog maar weer eens bewijst tot de top van Nederland te behoren, reikt hij het eerste exemplaar van Patisserie. uit aan zijn ouders: “Zij zijn míjn fundament”, verklaart hij die keuze.

Patisserie. is verkrijgbaar bij Kosmos Uitgevers (www.kosmosuitgevers.nl) en kost € 29,99.

Lees ook
Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Elk bedrijf is verplicht om Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Is het mogelijk om alle verplichtingen rondom de RI&E in je voordeel te laten werken? Daarvoor organiseren de Bakkerijsector en VBZ op 29 oktober de online bijeenkomst Veilig en gezond werken 2020.

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers, uitgever van vakbladen zoals EVMI en Bakkers in Bedrijf, lanceert op 19 oktober Foodbanen.nu. Door de samenwerking met een aantal andere uitgevers groeit deze nieuwe vacaturewebsite voor de Agro, Food & Drinks-branches binnen een paar weken naar een bereik van meer dan 300.000 professionals.

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...