Het Praktijklokaal biedt handvatten voor duurzaam ondernemen, gezonde voeding en winkelbeleving

Bakkersvak 2020_Easyfairs

Foto: Easyfairs

Nieuw op Bakkersvak is Het Praktijklokaal. Hier kunnen bezoekers terecht voor praktische handvaten en verhalen uit het werkveld rondom actuele uitdagingen in de bakkerijsector. De organisatie van Bakkersvak gaat samen met experts uit het vakgebied de uitdaging aan om grote onderwerpen klein en behapbaar te maken.

“Uit onderzoek blijkt dat de nodige bakkerijen worstelen met problemen die in te delen zijn in drie pijlers: duurzaam ondernemen, gezonde voeding en winkelbeleving. In Het Praktijklokaal willen we bakkers op weg helpen door ze in korte tijd praktische handvatten te bieden die ze verder helpen hun bakkerij toekomstbestendig te maken”, zegt Corine Visser, Event Manager van Bakkersvak en IJs-Vak. Het Praktijklokaal is interessant voor zowel ondernemers, werknemers, studenten en aspiranten. In een kleinschalige setting worden er dagelijks meerdere praktische informatiesessies verzorgd waar actuele uitdagingen binnen de drie pijlers behandeld worden. 

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen; een mooie ontwikkeling voor het milieu en de maatschappij. Ook bakkers kunnen hierin hun steentje bijdragen. Maar hoe dan? In Het Praktijklokaal worden verschillende onderwerpen behandeld, die allemaal onder de noemer duurzaam vallen. Zo geeft Lydia Croll van Too Good to Go een simpele oplossing tegen voedselverspilling: via een app kan overgebleven banket en brood alsnog verkocht worden en daarmee ook extra omzet gedraaid worden. Sebastiaan Hetterschijt van Bakkersgrondstof bespreekt in zijn sessie duurzame grondstoffen. Hij gaat in op hoe er smaakvol broodmeel gemaakt kan worden van overtollig brood. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan energiezuinige oplossingen. Stan Haenen van SoundEnergy legt bijvoorbeeld uit hoe de (rest)warmte in de bakkerij gebruikt kan worden om het pand te koelen.

Gezonde voeding

Waar vroeger de gemiddelde lunch bestond uit een boterham met kaas, is de consument steeds veeleisender en voedingsbewuster geworden. Er komt daarmee een groeiende druk op de bakker te staan. Want in hoeverre past brood nog in een koolhydraatarm dieet? En kan er eigenlijk wel op een gezonde manier genoten worden van patisserie? De consument laat zijn keuze steeds vaker afhangen van leefstijl aspecten zoals gezondheid en duurzaamheid. Frank Janssen van FoodBase gaat in zijn verhaal in op hoe bakkers in kunnen spelen op deze steeds veranderende koopmotieven van de klant. Ook wijdt hij een sessie aan de twee belangrijkste aankoopmotieven van de consument volgens het door FoodBase ontwikkelde 6G-model: Gezondheid en Gemak.

Winkelbeleving

Bij de ene winkel vliegt het assortiment als warme broodjes over de toonbank, terwijl er in de andere winkel hard gewerkt moet worden om klanten binnen te krijgen en houden. Grote kans dat  winkelbeleving hier een grote rol in speelt. In haar lezing geeft Fiorienne Westenberg van Many Tastes praktische handvatten hoe er een vertaalslag gemaakt kan worden in de bakkerij op het gebied van marketing.

Praktische informatie Bakkersvak en IJs-Vak

Het volledige programma van Bakkersvak en IJs-Vak inclusief alle deelnemers en tijden is te zien op de website van de beurzen. De negende editie van Bakkersvak – en de eerste keer dat deze gelijktijdig plaatsvindt met IJs-Vak is op zondag 1, maandag 2 en dinsdag 3 maart 2020 in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie: www.bakkersvak.nl en www.bakkersvak.nl/ijs-vak.

Lees ook
Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

De strijd tegen eenmalig plastic - Elke duurzame broodzak is er één

De strijd tegen eenmalig plastic - Elke duurzame broodzak is er één

In de Verpakkingsspecial besteedden we in 2018 al aandacht aan de duurzame broodzak. We spraken toen met Marie-José de Zeeuw die er haar eigen project van maakte deze te verspreiden onder bakkers, winkels en consumenten. Eindexamenkandidaat Joanna Sandbrink heeft nu onderzocht hoe consumenten over zo’n zak denken.

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten 3 ploegen) werk je zowel met machines als met de hand. De werkzaamheden voer je uit in de...

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Wat ga je doen?Je houdt je voornamelijk bezig met: > verkoop van brood en banket > personeelsbeheer > voorraadbeheer/ dagelijkse bestellingen > administratie en...

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...