‘Het leraarschap is ontzettend leuk’

BIB 3-22 Jaap Dirks nieuwe foto

Hij komt uit een echte bakkersfamilie, maar werd net als zijn vader toch leraar op een vmbo-school. Nu brengt Jaap Dirks (24) scholieren onder meer de fijne kneepjes van het bakkersvak bij. “Ik hoop ze te enthousiasmeren.”

"Ik geef de vakken horeca, bakkerij en recreatie op een vmbo-school. De meeste tijd ben ik bezig met mijn lessen in brood en banket. Ik was zelf op jonge leeftijd al in de bakkerij van mijn familie te vinden. De zaak was van mijn oom, hij is nu met pensioen. Ik heb ervoor gekozen om niet verder te gaan in het bedrijf, vooral omdat ik meer afwisseling wilde in mijn werk. Toen ik aan de lerarenopleiding begon, ontdekte ik dat het leraarschap ontzettend leuk is. Mijn vader was bakker, maar is ook leraar geworden. Hij geeft precies dezelfde vakken als ik. De appel valt dus niet ver van de boom.”

Onderscheiden

“De boulangerie vond ik toen het leukst, dat is nog steeds zo. Je werkt met natuurlijke basisingrediënten. Hoe meer je weet van bijvoorbeeld kneedtijden en rijstijden, des te beter je brood wordt. Dat probeer ik de klas ook bij te brengen. Een aantal leerlingen wil het bakkersvak in, maar ik geef hen wel mee dat ze zich moeten zien te onderscheiden. In onze familiebakkerij maakten we bijvoorbeeld speculaas en roggebrood. Mensen kwamen hiervoor van heinde en verre naar ons toe.”

Het eerlijke verhaal

“Of ik ooit het bakkersvak terug inga, weet ik niet. Ik heb nu in ieder geval mijn roeping gevonden: jongeren ervoor enthousiasmeren. Bakken blijft wel een grote hobby. In mijn vrije tijd probeer ik het zo veel mogelijk te doen. Laatst ben ik weer begonnen aan paasstollen. Als docent hoop ik mezelf te kunnen blijven ontwikkelen. Laatst hebben we in de klas gebruikgemaakt van een nieuwe vegan topping. Ik probeer de leerlingen ook altijd het eerlijke verhaal mee te geven. Je kunt het vak heel mooi schetsen, maar als het dan in de praktijk anders blijkt, haken ze misschien wel af. Aan de andere kant: als je eenmaal de geur van vers gebakken brood hebt ervaren, wil je niet meer anders.”

Bakkers in bedrijf laat een nieuwe generatie aan het woord. Wat is hun kijk op de toekomst van de bakkerij? Waarom hebben zij gekozen voor dit vak? En hoe kijken zij naar hun klanten?

Lees ook
‘Het meeste leer je toch in de praktijk’

‘Het meeste leer je toch in de praktijk’

Kimberley Idsinga (23) deed al veel werkervaring op bij patisserie Soetenso, maar ze heeft grote ambities: de patisserie opzetten in het restaurant van haar zus en zwager.

'Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk'

'Ik ga elke dag met een glimlach naar mijn werk'

Ze werd tweede bij de Dutch Pastry Award in maart, terwijl ze eigenlijk chocolatier is. Noa Vlemmix (25) van Bontom in Nijkerk is dus maar wat trots op zichzelf. Volgende keer wil ze winnen. “En intussen wil ik heel goed worden in chocola.”

‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

‘Je moet doen wat je écht leuk vindt’

Twee opleidingen tegelijk volgen én in de bakkerij werken: Niels de Rouw (20) doet er alles aan zodat hij samen met zus Lisa de familiezaak kan overnemen. Tot die tijd kijkt de nieuwbakken beste jonge patissier van Nederland de kunst af van de experts.