Het Grondstoffentheater op Bakkersvak

5 maart 2019

Op Bakkersvak organiseert Bakkers in bedrijf samen met Easyfairs het Grondstoffentheater. Schrijvers, bakkers, patissiers, desem- en likeurkenners geven drie dagen lang presentaties, demonstraties en lezingen. Allemaal zo opgezet dat je er de volgende dag in je eigen dagelijkse praktijk al mee aan de slag kunt.

Zonder grondstoffen, geen ambacht. Grondstoffen vormen het fundament van ons vak, van de vele brood-, banket- en patisserieproducten. Daarbij is de kennis van de geschikte grondstoffen en het juiste gebruik van evident belang. Reden genoeg om er een speciaal theater voor in te richten op Bakkersvak. In het Grondstoffentheater geven vakexperts praktische tips over het gebruik van specifieke grondstoffen. Van chocola tot desem en van drank tot allergieën, kom luisteren, kijken en beleven in het nieuwe Grondstoffentheater.

Chocolade | Carlo Midiri Carlo Midiri_Bakkersvak journaal

Carlo Midiri, nieuwe Callebaut-ambassadeur en lid van het Nederlands Patisserie Team, geeft dagelijks namens Callebaut en Mona Lisa een demonstratie met het thema ‘Laagdrempelige chocolade patisserie’. Bakkers met brood als primaire productgroep hebben vaak ook een traditioneel gebaksassortiment zoals slagroomtaart, appeltaart, tompouce, Bossche Bollen en mokkataartjes. Carlo Midiri inspireert in deze sessie op verschillende vlakken:

  • Basis-patisserietechnieken
  • Convenience: gemakkelijk, snel en niet te duur
  • Een onderscheidend assortiment t.o.v. supermarkt
  • Voortborduren op succesvolle klassiekers
  • Chocolade als hoofdingrediënt en creatief decoreren

Na afloop krijgt iedereen het receptenboekje mee naar huis en deelnemers hebben de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief à €100,- zichzelf in te schrijven voor een cursus van Carlo in Chocolate Academy van Callebaut.

Desem heeft een nieuwe toekomst | Karl De Smedt

“De toekomst van brood ligt in het verleden.” Met die slogan maakt Puratos haar kijk op brood en desem duidelijk. Desemexpert Karl De Smedt zal op dinsdag tweemaal zijn verhaal doen. Hij reist de hele wereld over op zoek naar desem, verzorgt de desems die vanuit tientallen landen in ‘zijn’ bibliotheek in Sankt Vith (België) zijn opgenomen en doet onderzoek. Vier desems in de bibliotheek zijn van Puratos zelf, de andere zijn alleen maar ‘te leen’. “De bibliotheek is niet commercieel, het kost ons geld, maar we krijgen er heel veel kennis voor terug. Desems moet je kunnen bestuderen en gedurende langere tijd bekijken hoe ze zich ontwikkelen. Ik weet nu zo veel meer van desem dan vijf jaar geleden, en daar kunnen we bakkers weer mee helpen nog beter brood te bakken. Als je in de toekomst nog succesvol wilt zijn en een deftig verhaal aan de consument te vertellen wilt hebben, dan moeten we terug naar een zo lang mogelijk proces. We moeten de granen zo goed mogelijk verwerken, om een zo lekker mogelijk brood te maken.” Karl helpt je op weg.

Esprits in gebak | Paul Segers

Op Bakkersvak 2019 presenteert Vipam nieuwe smaken en in het Grondstoffentheater vertelt Paul Segers, van Remy Cointreau Gastronomie, over de toepassing van esprits in gebak en chocolade. “Cointreau is een natuurlijk product, dat wordt verkregen door het weken en het distilleren van zoeten en bittere sinaasappelschillen. Cointreau bevat geen suiker en heeft een krachtig parfum. Het wordt vooral gebruikt voor het aromatiseren en op smaak brengen van crèmes, siropen, ijs of chocolade. Cointreau 60% is 6 keer meer geconcentreerd dan de likeur en bevat geen suiker.” Er rust wel een taboe op het gebruik van alcohol in patisserie of chocolade, vooral omdat door het gebruik van alcohol het product niet meer voor iedereen geschikt is. “Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. We willen tijdens Bakkersvak laten zien wat je met alcohol kunt doen.”

Nachtbrood | Ineke Berentschot

Ineke Berentschot, voormalig bakker en auteur van het boek Nachtbrood, gaat tijdens deze sessie haar zoektocht naar goed brood met je delen.

Het motto zal hetzelfde zijn als het motto van haar boek Nachtbrood, namelijk de definitie van Raymond Calvel (1912-2005) over goed brood: Goed brood is brood dat gemaakt is met respect voor de aard der dingen. Of, zoals Ineke haar voorkeur geniet, in het Frans: ‘Dans le respect de la nature des choses.’

Naast deze presentaties delen ook Zsuzsan Proost van NBC, Dossche Mills Meneba en de Houwers Groep hun kennis. Over de precieze inhoud van deze sessies volgt later meer informatie.

Aanvullingen over onderwerpen en spreker, én het tijdschema staan op de website van Bakkersvak 2019.

Altijd op de hoogte blijven?