Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Het Graanschap_ foto Studio Letsch & de Clercq _1

V.l.n.r.: Arjen Verschure, Johan Pater, Alice den Boer en Eva Jansen (foto: Studio Letsch & de Clercq).

Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.

“De meeste Nederlandse bakkers halen hun meel van ver. Wij zijn gaan kijken hoe we met het Nederlandse graan een mooi brood konden maken zodat iedereen die bijdraagt er ook een leuke boterham aan verdient. Een gesloten keten biedt veel kansen, zowel voor de bakker als de boer. De bakker kan aan veel meer knoppen draaien voor het gewenste eindproduct en voor de boer wordt het weer interessant om graan te telen. Wat heel belangrijk is, want graanteelt maakt de grond vruchtbaarder”, zegt Eva Jansen van het Graanschap.

Blonde dame

Het biologische graan voor de broden wordt geteeld op Schokland in de Noordoostpolder. Drie jaar geleden is het graan voor het eerst ingezaaid en vervolgens ieder jaar herhaald, om tot het gewenste resultaat te komen. De ondernemers beginnen met twee broden: het witte desembrood de Blonde Dame en het volkoren desembrood de Volle Glorie. Ze zijn te koop in het broodlab en vanaf 1 oktober ook online te reserveren. Dan kan de bakker op aanvraag vers brood maken met als doel om voedselverspilling tot een minimum te beperken.

De ambachtelijke desembroden van enkel Nederlands graan, water en zout vragen om een verfijnde manier van deegbereiding en lange rijstijden. De broden zijn stevig en nodigen uit om goed te kauwen, waardoor je de volle smaak van het graan beter proeft. Bij het brood komt een beschrijving over de smaak en hoe je er maximaal van kunt genieten.

Grotere bakkerij

Het Graanschap verbouwt haar graan nu op vijf hectare land, waar ze zo’n 40.000 broden van bakken. De volgende stap is een grotere bakkerij bouwen op Schokland naast de akkers. Over een aantal jaar wil de start-up met meer boeren samenwerken en minstens 100 hectare land tot hun beschikking te hebben om het eigen graan te verbouwen. Met als ultieme doel: heel Nederland voorzien van waanzinnig smaakvol brood en een positieve bijdrage leveren aan ons leefklimaat.

Meer weten over het graanschap? In Bakkers in bedrijf 8-2020 staat een uitgebreid artikel over Het graanschap. Dit nummer verschijnt 2 oktober. Abonnees van Bakkers in bedrijf kunnen dit artikel nu al online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw. Als je voor 1 november een abonnement neemt en de Facebookpagina van SVM Bakery Machines liket, dan maak je ook kans op een gratis planeetmenger van SVM Bakery Machines

Dossiers
Lees ook
Broodsommelier: een nieuw vak

Broodsommelier: een nieuw vak

Bij restaurant Wils in Amsterdam is de eerste broodsommelier van Nederland in dienst: Maxim Rolvink. Bij een sommelier denk je natuurlijk aan wijn, maar ook brood kun je op gerechten afstemmen.

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Waar werd duizenden jaren geleden brood van gebakken, en wat is er met die granen gebeurd? Hoe kunnen we de granen van vroeger terugbrengen naar het heden? Voor wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is ‘Oude granen, nieuw brood’ absoluut een aanrader.

Blik op 2030: passie en transparantie

Blik op 2030: passie en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart? Op dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met verschillende mensen uit de branche om zich te oriënteren op de toekomst. De sessie maakte deel uit van de campagne ‘Brood...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...