Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593

Excellente kookboek van Carolus Battus

In 1593 verscheen het eerste gedrukte kookboek in Nederland: Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus. Nu is dit historische kookboek vertaald naar modern Nederlands en brengt het de smaak van de zestiende eeuw terug naar het nu. Het boek won onlangs de Joop Witteveenprijs 2022.

Carolus Battus was een arts en schrijver van medische en niet-medische boeken. Het Excellente Kookboek was de afsluiting van een medisch werk. Het is een verzameling van zo’n driehonderd recepten, die de veranderende keuken tonen van de late middeleeuwen naar de moderne tijd.

Neerlandici Christianne Muusers en Marleen Willebrands vertaalden dit historische kookboek naar modern Nederlands. Ze geven uitgebreide informatie over Battus, zijn gezondsheidsleer, de keukeninrichten in de zestiende eeuw en de kookkunsten van Battus. Ze bewerkten dertig recepten, zodat het mogelijk is om zelf gerechten uit de zestiende eeuw te bereiden.

Muusers en Willebrands werkten voor het boek samen met Kunsthistorica Alexandra van Dongen. Zij beschrijft de gedekte tafel en de tafelmanieren van de zestiende eeuw. Dit gebeurt aan de hand van zestiende-eeuws tafelgerei uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen.

Het Excellente Kookboek van doctor Carolus Battus won de Joop Witteveenprijs 2022. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan het beste historische onderzoek naar de geschiedenis van voeding in Nederland en België.

 

Dossiers
Lees ook
Gevulde sushi van brood

Gevulde sushi van brood

Broodverspilling is met dit recept niet meer nodig. Maak van het brood van gisteren een sushi gevuld met gerookte-zalmcrème en rivierkreeftjes. Op deze manier maak je in een handomdraai een gevulde snack met een twist.

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.

Het juiste doen als niemand kijkt - Frank Peters

Het juiste doen als niemand kijkt - Frank Peters

In dit boek geeft reputatie-expert Frank Peters zijn visie op reputatiemanagement en integer leiderschap. Bekende Nederlandse filosofen, wetenschappers en denkers vullen hem aan op het gebied van ethiek.