Herman Schepers wint kerststollenkeuring Echte Bakkersgilde

7 december 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Op de foto: juryleden Maurits de Greef, (Koopmans), Hans Som en Nico Bloem (Dossche Mills)

Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen is de beste kerststollenbakker in de 18e editie van de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Vader Herman en zoon Roy behaalden de winst ook in 2020 en mogen nu voor de tweede keer de trofee in ontvangst nemen. En dat terwijl ze nog in de feeststemming zijn door het behalen van de titel Nederlands Kampioen Broodbakken.

De tweede plaats is voor Gommans uit Sevenum; Bas won de trofee al 5 keer en is een vaste waarde in de finaleronde. Van der Steen uit Made maakt het drietal compleet. Met deze mooie derde plaats evenaart Jeroen zijn prestatie van vorig jaar.

Keuring

In de voorrondes zijn 121 stollen gekeurd en beoordeeld door Nico Bloem en Maurits de Greef van de GildePartners Dossche Mills en Royal Koopmans. In de finaleronde sloot Hans Som, lid van het eerste uur van het Boulangerieteam zich aan bij deze vakjury. Bij de 9 finalisten is anoniem en onaangekondigd een kerststol in de winkel gekocht. Nico Bloem: “We merken dat de Echte Bakkers zich heel goed bewust zijn van het juist bakken van de stollen waardoor de perfecte korstkleur ontstaat. Daardoor hebben de stollen een frisse uitstraling. Ook hebben we meerdere keren een 9 gegeven voor smaak en eeteigenschappen. Deze belangrijke aspecten tellen dubbel in deze finale.”

Staat als een huis

Roy Schepers wordt wakker gebeld met het goede nieuws. Maurits de Greef licht het rapport toe: “Deze stol staat als een huis. De vulling zit er prachtig in en de verhouding brood-vulling-spijs is goed in balans.” Roy: “We hadden eerder deze week nog iets last van ‘gaterigheid’ rond de vulling, dus tot het laatst toe heb ik nog iets gesleuteld aan het recept en het proces. Super dat het op het juiste moment allemaal op z’n plek valt.”

Bas Gommans is heel blij met een prachtige tweede plaats. Hans Som licht het rapport toe: “Deze stol onderscheid zich op malsheid. Hij laat heel iets liggen op structuur maar het brood eet heerlijk weg.”

Jeroen van der Steen is heel blij dat hij de derde plaats van vorig jaar evenaart. “Dat betekent dat wij constante kwaliteit bakken en dat al jarenlang. Daar ben ik heel trots op. We hebben al heel veel prijzen gewonnen en we bewijzen dat we aan de top kunnen blijven.”

Finalisten

De overige finalisten waren de Echte Bakkers: Joost Snijders te Stramproy, Michel te Houten, Piet Daane te Vlissingen, Van Kempen te Alphen aan den Rijn, Van Meijel te Clinge en Vroonland te Yerseke.

Altijd op de hoogte blijven?