Na bijna drie jaar is het nog steeds oorlog in Oekraïne. Steden zijn vernietigd, heropgebouwd en elders worden weer steden platgegooid. Het dagelijks leven is voor veel Oekraïners een uitdaging. Naast dat de basisvoorzieningen als stroom en water niet altijd voorhanden zijn, moeten inwoners van veel steden het ook doen zonder vakmensen. Zo worden bijvoorbeeld bakkers naar het front gestuurd, lege of compleet verwoeste bakkerijen achterlatend. Gelukkig is er hier en daar hulp, een sprankje hoop, dat de mensen weer wat vooruithelpt. In de donkere dagen voor Kerst is het voor ons als sector een goed moment om hierbij stil te staan, en waar kan hulp te bieden aan een bijzonder initiatief, dat de lokale bevolking weer aan vers brood gaat helpen.
Eerste stappen naar wederopbouw
Willem Kaleb Fennema (21) volgt twee hbo-studies, is parttime bakkerijtechnoloog, start in januari zijn stage bij Bakery Sweets Center én reist regelmatig af naar Oekraïne. Om daar te helpen waar hij kan. Dat begon met het wederopbouwen van huizen. “Toen de oorlog startte, stonden we aan de grens van Oekraïne om vluchtelingen op te vangen. Algauw dachten we: ‘Wat kunnen we méér doen?’ De kerken van Nederland en Oekraïne hebben elkaar gevonden in één stichting: Hope4Ukraine.”
Willem vervolgt: “We zijn gaan bouwen. Dat startte in Irpin: toen ik daar twee jaar geleden aankwam, lag de stad helemaal in puin. 70 procent van de stad was vernietigd; sommige delen waren compleet met de grond gelijkgemaakt. Irpin ligt vlakbij Boetsja – we kennen allemaal de vreselijke verhalen, en we herinneren ons de beelden die daar vandaan kwamen. Daar zijn we ook geweest: het was een plek van nachtmerries. Als ik daar nu terugkom, zie ik nieuwe straten, nieuwe huizen. Het is mooi om te zien hoe uit zo’n nachtmerrie toch weer iets moois kan ontstaan. En nodig, ook zeker: veel mensen zien na zo’n gebeurtenis geen uitweg meer. Als er dan mensen van buitenaf komen, om te helpen, dan helpt dat hen een keerpunt te maken om toch weer in actie te komen, verder te gaan en hoop te zien. Voor ons is dat gemakkelijker: wij denken praktisch, helpen en kunnen weer terug naar huis. We helpen ze die eerste stappen te zetten, zodat ze het leven zelf verder kunnen opbouwen.”
Vers brood = hoop
Tijdens één van zijn reizen naar Oekraïne, in de regio Mykolajiv, hoorde Willem dat de bakker die actief was in de mobiele bakkerij van de Oekraïense stichting Bake for Ukraine, naar het front was geroepen. Er was hulp nodig. En laat deze student nu eens een goede bakker zijn! Willem bood zich direct aan en zo ontstond zijn rol in het opzetten van mobiele bakkerijen in het oorlogsgebied. “Toen ik voor het eerst in Oekraïne aankwam, dacht ik heel praktisch: mensen hebben eten, drinken en een dak boven hun hoofd nodig. Maar wat ze écht nodig hebben, is hoop. Vers brood is daar echt een voorbeeld van. Toen ik brood ging uitdelen in de meest vernietigde gebieden, zag ik mensen voor het eerst weer glimlachen. Ze roken aan het brood, kusten het zelfs. Dat beetje genieten in zo’n moeilijke tijd, dát is hoop, dát is leven.”
Start met mobiele bakkerijen in zeecontainers
Samen met Albert Riemersma van de Friese Rijders en Klaes Hoekstra, verbonden aan TheBreadhouse.org, start Willem vanuit Stichting Hope4Ukraine begin 2025 een nieuw initiatief: het bieden van dagelijks brood vanuit mobiele zeecontainers. Deze ‘baketainers’ zijn geïsoleerd (tegen de kou) en ingericht als kleine bakkerij. Zo’n container maakt het mogelijk om overal ter wereld brood te bakken – eerder lukte het al in andere gebieden, zoals in Pretoria, Zuid-Afrika.
Het project start in Odessa, een stad waar het relatief rustig is. “Veel Oekraïners vluchten vanuit de gevechtsgebieden naar Odessa. Al is het daar ook niet veilig, er is momenteel nog wel water en stroom. Lukt het in Odessa, dan reizen we door naar de zwaardere gebieden, zoals Zaphorizja en Kharkiv. Juist aan het front zijn de mobiele bakkerijen nodig”, vertelt Willem ambitieus. Hij doet zijn tweede naam eer aan: de bijbelse figuur Kaleb was een persoon die het volk moed insprak, en de naam zelf betekent onder meer ‘groot hart’.
Help mee!
Deze hoopvolle actie valt of staat met sponsoring. En daar komen wij, als bakkerij- en zoetwarensector bij kijken. Wilt u bijdragen aan een warme, hoopvolle toekomst met versgebakken brood als hét symbool van hoop? Lees dan in welke vorm u iets kunt betekenen.
De bakkers hebben dringend behoefte aan materiaal en machines. Met name:
- RVS-werkbanken
- Rotatieovens
- Spiraalkneders
- Verdeel-opbollers
Apparatuur kan gedoneerd worden, of tegen een zacht prijsje beschikbaar gesteld worden. Daarnaast is er per mobiele bakkerij zo’n 50- tot 70-duizend euro nodig. Neem voor een donatie van materiaal contact op te nemen met Albert Riemersma via mail@frieserijders.nl. Lees hier zijn LInkedIn-post. Wilt u een bedrag doneren? Scan dan de QR-code in de hoofdafbeelding hierboven. Of ga direct naar het betaalverzoek: Betaalverzoek mobiele bakkerij voor Oekraine.
Succesvol project in Mykolajiv
Bekijk hier het filmpje van de bakkerij die de stichting Bake for Ukraine eerder (en met succes) neerzette in Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne. En zie wat het ontvangen van een vers brood met iemand kan doen:
Dit artikel van Clara Bloemhof is eerder verschenen op Bakery Sweet Center.