Handen tekort? Drie tips

handen tekort

Vacatures die (te) lang open staan, langdurig zieken, personeel dat simpelweg niet komt opdagen of er na een maand of twee alweer de brui aan geeft. Het tekort aan goede medewerkers bedreigt steeds vaker het voortbestaan van bakkerij-ondernemingen. Het Genootschap voor de Bakkerij signaleerde het probleem waarmee veel bakkers te maken hebben of zullen krijgen en organiseerde donderdag 12 september een bijeenkomst om er met de hele sector over na te denken. Helaas was slechts zo’n kwart van de aanwezigen bakker. Waarschijnlijk logisch zoals dagvoorzitter Hanno Spanninga aangaf: “De bakkers die ik belde om te vragen of ze konden komen, zeiden geen tijd te hebben. Heel herkenbaar natuurlijk en gelijk een duidelijk teken van het probleem.”

Werven en behouden

Om de drukke bakkers met een tekort aan medewerkers praktisch te kunnen helpen, hier drie tips die de bijeenkomst opleverde. Zoals Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij zei: “Er is niet één oplossing. Het gaat hier niet om confectiemode, het draait om maatpakken. Maar dat wil niet zeggen dat er niet al een heleboel goede voorbeelden zijn in de branche waar je als bakker mee aan de slag kunt.”

  • Investeer in je huidige medewerkers

“Het heeft geen zin te werven als de achterdeur open staat”, zo stond in een artikel over de zorg (waar vergelijkbare problemen spelen). Dus kijk intern eens welke medewerkers potentie of interesse hebben in een andere rol en geef ze de kans. Jaap van der Veer (eigenaar Echter Bakker Van der Veer): “Ik denk dat we daarin in het mkb tot nog toe tekortschieten. Ook richting leerlingen. Stagiairs moeten niet alleen maar platen schoonmaken, dan krijgt zo’n leerling ook geen interesse in de branche. Ik moet eigenlijk achter de afwasmachine staan en de medewerkers taken geven om zich te ontwikkelen.” Allard Jacobs (eigenaar Bakker Allard): “De vakscholen zitten vol met eerste- en tweedejaars dus koester die jongens en meisjes.” Investeren in personeelsbeleid is geen overbodige luxe: werkoverleg, functioneringsgesprekken, begeleiding, opleiding, doorgroeimogelijkheden. In de industrie gebeurt dat al veel meer en neemt het ziekteverzuim bijvoorbeeld af. Meer aandacht voor binden dus.

  • Koop in bij collega’s

Als je te weinig capaciteit in de bakkerij hebt, kun je overwegen sommige producten bij andere bakkers in te kopen. Jaap van der Veer: “Ik betrek nu brood van een andere bakker. We vertellen het eerlijk aan onze klanten en we zeggen erbij dat we hopen dat het tijdelijk is. Ik hou mezelf voor dat het weer lichter wordt aan het einde van de tunnel. Dat de medewerkers die nu ziek zijn weer terugkomen en dat we in de tussentijd geholpen worden door een zzp’er.”

  • Investeer in technologie

Een machine die je werk kan besparen of die een oudere medewerker kan ontlasten kan helpen bij productiecapaciteit. Als je die machine dan ook nog kunt laten bedienen door iemand zonder bakkersachtergrond, heb je een bredere poel om nieuwe medewerkers uit te halen. En kan de bakker die je in dienst hebt, andere dingen doen.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst (met nog meer tips!) staat in Bakkers in bedrijf nummer 8. Deze editie verschijnt 4 oktober. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af of vraag twee gratis proefnummers aan.

  

Oproep

Hoe kan de branche meer millennials aantrekken? Kan er een plek komen waar alle goede ideeën van ondernemers terug te vinden zijn? Hoe kunnen opleidingen, bedrijven en overheid samenwerken om meer mensen op te leiden? Er zijn nog veel meer vragen te beantwoorden en goede ideeën te delen, dus Bakkers in bedrijf zal regelmatig berichten over het onderwerp ‘personeelstekort’.

Heb je specifieke vragen of een goede oplossing? Neem dan contact op met de redactie: info@bakkersinbedrijf.nl

Lees ook
Afstand houden blijkt lastig

Afstand houden blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? In Bakkers in bedrijf 6-2020 vertellen medewerkers hoe zij de coronatijd ervaren. Vandaag het verhaal van...

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten weten de lokale versspecialist weer te vinden

Consumenten zijn tijdens de coronacrisis meer gaan kopen bij de lokale versspecialist. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gfk blijkt dat bij slagers de omzet met 36 procent groeide en bij groenteboeren met 40 procent. Voor bakkers was dit 16 procent.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

“Het is niet de criticus die telt. Niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet, en bloed. Die zich kranig weert. Die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal...

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...