Haafs en Nijkamp winnen Echte Bakkers Desem Award

Winnaar Desem Award Nijkamp_Echte Bakkers

Dinsdag 21 mei kwamen de Echte Bakkers bij elkaar voor de Masterclass Desem en de uitreiking van de Desem Awards. Dit gebeurde onder het motto 'beter worden en van elkaar leren' bij Echte Bakker Koenen in Westervoort.

Haafs, De Echte Bakker uit Haren won de categorie gevuld desembrood. En Nijkamp, met winkels in Holten en Zutpen prolongeerde de titel in de categorie ongevuld desembrood. “Ik heb het rapport van vorig jaar erbij gepakt en nog net even meer de puntjes op de i gezet, met dit als super resultaat,” aldus bakker Martin Nijkamp. 

Met de handen in het deeg

Masterclass Desembrood_foto Echte Bakkers

De organisatie van de masterclass, ‘met de handen in het deeg’, was in handen van de masterGildePartner en desem specialist Puratos. “Degen bereid met desem gedragen zich heel anders dan gistdegen. Je moet het deeg op spanning houden door het als het ware te vouwen in plaats van kneden,” vertelt Marco van Scheijndel technisch adviseur van Puratos. .

Kaasboerderij de Heileuver uit Dalfsen liet de interessante paralellen zien tussen kaas maken en desembrood bakken. Bij beide producten speelt fermentatie een grote rol en zorgt het lange bereidingsproces voor meer smaak bij zowel brood als kaas.

Desem Awards

Keurmeesters Goossen en Onasse_foto Echte Bakkers

Bas Goossen en Mike Onasse van het Nederlands BoulangerieTeam voerden achter de schermen de keuring uit. Volgens hen was het niveau van de inzendingen goed. Goossen: “We zijn veel verrassende smaken tegen gekomen en we hebben adviezen kunnen geven om de bakkers mee vooruit te helpen. Bijvoorbeeld het wellen van de noten. Dat is wel een aanrader omdat die anders te veel vocht uit het brood opnemen.”

Onasse: “Ook een tip is om niet te veel bloem op de buitenkant aan te brengen. Het ziet er wel prachtig uit, maar het eet niet zo lekker dus dat wordt door de consument niet gewaardeerd.”

Winnaar Desem Award Haafs_Echte Bakkers

Haafs en Nijkamp haalden uiteindelijk de meeste punten. Zij kregen aan het eind van de middag de Desem Award uitgereikt door Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde en Bart van Gelder, commercieel manager van Puratos.

Lees ook
Vroonland wint amandelstavenkeuring Echte Bakkers 2021

Vroonland wint amandelstavenkeuring Echte Bakkers 2021

Vroonland, De Echte Bakker uit Yerseke maakt de beste roomboter amandelstaven. Hij won de landelijke competitie van het Echte Bakkersgilde. De tweede plaats ging naar Van Walderveen en De Korenaar uit Surhuisterveen werd derde.

Ambacht staat centraal tijdens vierde editie Dag van de Echte Bakker

Ambacht staat centraal tijdens vierde editie Dag van de Echte Bakker

De Echte Bakkers openden zaterdag 30 oktober hun deuren voor de vierde editie van de Dag van de Echte Bakker. Het ambacht stond deze dag centraal. Bakkers toonden klanten het bakkersambacht en lieten hun producten proeven.

Puratos neemt zadenleverancier Schobbers over

Puratos neemt zadenleverancier Schobbers over

Puratos neemt Schobbers, een toonaangevende leverancier van zaden voor de bakkerijsector, over. Schobbers blijft opereren vanuit Venlo onder de naam Puratos Schobbers.