Grootste Sinterklaastentoonstelling in Verkade-fabriek

1 november 2016

ZAANDAM - In de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade in Zaandam is van 9 november t/m 5 december de grootste Sinterklaastentoonstelling van de wereld te zien. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Bakery Institute en is gericht op zowel kinderen, volwassenen, ouders en grootouders. Allerlei voorwerpen en veel geschiedenis en tradities rond het Sint Nicolaasfeest zijn er te zien die een compleet beeld geven van de rituelen en verhalen. Vanwege de locatie en regio zal deze expositie extra aandacht geven aan de foodgebruiken rondom dit volksfeest.

Eeuwenlange traditie

In de tentoonstelling zijn veel unieke attributen en voorwerpen te vinden, antieke en hedendaagse, zelfs uit het buitenland en het allereerste Sinterklaasboekje is er te vinden. Verder zijn er talloze Sinterklaasactiviteiten te beleven, zoals marsepeinen figuren maken en een kleurwedstrijd. Deze tentoonstelling schetst de eeuwenlange traditie van het Sinterklaasfeest aan de hand van kinder- en muziekboeken, tekeningen, (historische)prenten, Sinterklaas-kostuums en verschillende bijzondere Sinterklaasitems die speciaal voor de tentoonstelling werden opgenomen en op (onverwachte) plekken in deze expo te zien zijn.

Gevarieerd beeld

In de expositie maakt de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. Het Bakery Institute mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen uit Amersfoort. De expo vertelt het verhaal vanaf de geboorte van Nicolaas en ook hoe het verhaal veranderde in 1850 en het een écht Nederlands feest werd, tot aan de dag van vandaag compleet met alles wat er bij hoort aan koek en snoep. Ook dat Nicolaas de jongste bisschop ooit was – slechts 17 jaar – en dat juist die verhalen van wat hij deed in die tijd, nu nog de reden zijn waarom we onze schoen zetten bijvoorbeeld. En waarom we gouden munten van chocola eten. De letters van banket en chocola schrijven ook meer geschiedenis dan menigeen denkt. Alle dagen zijn er professionele rondleidingen verzorgd door Annemiek Littlejohn en haar team.

Altijd op de hoogte blijven?