Graangeluk brengt oude granen terug

In 2017 begon Marcel van Silfhout van Graangeluk met het verbouwen historische streekgranen. Op zijn akkers verbouwt hij onder andere Veluws kruiprogge en Grijs Brabants zandboekweit. Deze granen worden lokaal verwerkt tot brood en bier.

Van huis uit is Marcel van Silfhout schrijver en onderzoeksjournalist. Hij constateerde dat op de Nederlandse akkers vooral snijmais wordt verbouwd voor veevoer, terwijl bakkers en brouwers veelal graan uit het buitenland gebruiken. Om de biodiversiteit te verbeteren begon Van Silfhout met het verbouwen van oude graansoorten zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge. Om het brouwen van bier mogelijk te maken, verbouwt hij ook zomergerst. 

"Het uiteindelijke doel van Graangeluk is dat we op onze akkers niet meer alleen maar snijmais (veevoer) zien staan, maar vooral een keur aan diverse oude en nieuwe gezonde graansoorten met daartussen welig tierende inheemse akkerkruiden", staat er op de website van Graangeluk te lezen.

Oude granen

Het verbouwen van de oude granen is niet altijd makkelijk. Zo is het oogsten van boekweit lastig omdat het gewas in drie fases rijpt. "Het is echt een avontuur, het is gruwelijk pionieren", zegt hij in de Gelderlander. "Er gaan ook veel dingen mis. Ik snap best dat boeren in het verleden gestopt zijn met boekweit.”

Hij startte met twee kilo Grijs Brabants zandboekweitzaad afkomstig van een Duitse zadenbank. Het lukte hem om hiervan dit jaar 1000 kilo boekweit te oogsten. Ook het verbouwen van het Veluws kruiprogge ging goed. In 2018 maakte hij van 27 kilo zaad 200 kilo. En vorig jaar schaalde hij dit op naar 2500.

Bakkerij Tom van Otterloo

De Arnhemse bakker Tom van Otterloo gebruikt het rogge en de boekweit voor brood. Deze bakker heeft een duidelijke visie op het bereiden van brood. "Het moet een volle smaak hebben en bestaan uit pure ingrediënten". Het brood krijgt een maximale rijstijd en Tom gebruikt zijn eigen desem.

Stadsbrouwerij Wageningen

De zomergerst en de rogge gebruiken de brouwers van Stadsbrouwerij Wageningen voor het bier GraanGeluk. Een donkerblond bier met een volmoutig karakter. De gerst wordt vooraf gemout en geroosterd door ambachtelijke vloermouterij Masterveld in Winterswijk tot een rijke pale-ale basismout. Dit vormt samen met en licht geroosterde gerstemout van dezelfde mouterij en de rogge de basis van het bier. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het project.

Crowdfunding

Zijn ervaringen met het verbouwen van de oude granen verwerkt Van Silfhout in een nieuw boek dat in 2021 moet verschijnen. Het is mogelijk om zijn project te steunen door middel van een crowdfunding.

Dossiers
Lees ook
Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Waar werd duizenden jaren geleden brood van gebakken, en wat is er met die granen gebeurd? Hoe kunnen we de granen van vroeger terugbrengen naar het heden? Voor wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is ‘Oude granen, nieuw brood’ absoluut een aanrader.

Bakkerij Tom van Otterloo bestaat 25 jaar

Bakkerij Tom van Otterloo bestaat 25 jaar

De Arnhemse Bakkerij Tom van Otterloo viert dit jaar het 25 jarig jubileum. Bakker Tom van Otterloo trapt dit jubileum officieel af op 6 april. Dan trakteert hij wijkwethouder Cathelijne Bouwkamp en vertegenwoordigers van het Dushi Huis en Walhallab op een VelpsVolkoren desembrood, het feestbrood van 2019.

Gevestigde trends

Gevestigde trends

Terug naar tradities! De vraag naar gefermenteerde producten of producten gemaakt van zuurdesem blijft stijgen. De consument verwacht wel dat er een moderne draai aan wordt gegeven. Consumenten zijn dol op een goed verhaal achter een product. Er is grote belangstelling voor de herkomst van ingrediënten en voor het productieproces. Ook hoort men graag...

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...