Gouden Gard krijgt onderdeel boulangerie in 2021

2021_pixabay

Foto: Pixabay

Tot ieders spijt konden dit jaar de Talentenprijs en Gouden Gard niet doorgaan. Nu de datum ‘waarop het had moeten gebeuren’ voorbij is, kijken we vooruit naar 2021. Want op 12 oktober volgend jaar is er niet alleen een Talentenprijs en Gouden Gard Patisserie, maar staat ook de eerste Talentenprijs Boulangerie op het programma.

“Ik ben altijd bezig de verschillende onderdelen van ons vak te verbinden en om brood onderdeel van de Gouden Gard te maken, is een grote wens van mij”, aldus Hidde de Brabander, het huidige boegbeeld van de Gouden Gard. Twee jaar geleden veranderde de Vereniging Gouden Gard de statuten al om het op termijn mogelijk te maken om de wedstrijd naast patisserie uit te breiden met brood. Nu is het dan – deels – zover: in 2021 staat de Talentenprijs Boulangerie voor het eerst op het programma.

Drie boulangerie-producten

Waar Dré Eversteijn zich bezighoudt met de reglementen en jurering van de patisserie-onderdelen van de Gouden Gard/Talentenprijs, doet Meester Boulanger Hiljo Hillebrand dat voor brood. “De Gouden Gard en Talentenprijs Patisserie zijn wedstrijden op hoog niveau en ik ben blij dat we daar nu een onderdeel Boulangerie aan toe kunnen voegen.” De deelnemers wordt gevraagd om drie producten in te leveren: desembrood, gevlochten brioche en gevuld getoerd gerezen. Daar hoort natuurlijk een uitgebreide receptuur bij en nog acht tot negen eisen waaraan de producten moeten voldoen zoals gewicht, afwerking en vulling. “Ik heb product- en wedstrijdeisen opgesteld die vergelijkbaar zijn met Skills en andere internationale boulangeriewedstrijden. Op die manier kunnen deelnemers gelijk wennen aan wedstrijdbakken en wat daarbij komt kijken.” Hiljo hoopt dat veel leerlingen mee zullen doen op 12 oktober 2021. “Dan hebben we ons doel bereikt; een mooie boulangeriewedstrijd toevoegen aan de Gouden Gard.”

Van 2020 naar 2021

Omdat de wedstrijd dit jaar niet door kon gaan, staan alle Gouden Gard-deelnemers van 2020 automatisch ingeschreven voor 2021. Dré Eversteijn: “We hebben maximaal 16 plekken beschikbaar en dit jaar stonden er acht ingeschreven dus die mogen sowieso meedoen als ze dat nog willen.” Natuurlijk was de teleurstelling groot toen het evenement voor dit jaar werd afgeblazen, maar over het algemeen hadden de deelnemers er wel begrip voor vertelt Dré. “Een deelnemer zei nog grappend dat hij nu twee jaar de tijd had om zich voor te bereiden in tegenstelling tot mensen die zich nu gaan inschrijven, dus dat dat ook weer een voordeel biedt.”

Voor de Talentenprijs Patisserie moeten deelnemers zich wel opnieuw inschrijven. “Daar gaat het om maximaal 25 deelnemers en om dat te verdubbelen zou niet haalbaar zijn voor de jury die alles moet proeven.”

Toekomstdromen

Natuurlijk resteert dan nog de vraag: wanneer komt er een Gouden ‘Gard’ voor brood? (En hoe gaat die dan heten?) Daar moeten de heren het antwoord nog even schuldig op blijven. “De wens is er, dat is zeker, maar we zijn nu al blij dat we komende jaar de Talentenprijs Boulangerie erbij hebben”, antwoordt Hidde. “Boulangerie niveau 4 is nu net gestart, dat geven we nog even de tijd. Als het enthousiasme om aan de Talentenprijs Boulangerie mee te doen groot is, overwegen we zeker om een Gouden deegsteker, kneedarm, rolstok of graankorrel toe te voegen”, besluit Hiljo.

Meedoen aan één van de wedstrijden op 12 oktober 2021? Kijk dan op de website voor de reglementen. Aanmelden kan vanaf nu.

Lees ook
Blik op 2030 -  Brood als superfood?

Blik op 2030 - Brood als superfood?

In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche aan, om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden. Dit is het verslag van het tweede deel van de middag.

Vlaaikeuring 2020 gaat door

Vlaaikeuring 2020 gaat door

De Vlaaikeuring 2020 gaat door. In verband met de coronamaatregelen past de organisatie het programma aan. "De vlaai is Limburgs trots en de lekkerste vlaai haal je bij de bakker. Dat mag iedereen weten."

Prijsuitreiking BakkersVakWedstrijden online

Prijsuitreiking BakkersVakWedstrijden online

Het bestuur van BakkersVakWedstrijden geeft te kennen dat de BakkersVakWedstrijden 2020 doorgaan. Uiteraard met het voorbehoud dat zij zich kunnen blijven houden aan de in november geldende corona-maatregelen. Het bestuur houdt dus een kleine ‘slag om de arm’. Op dit moment zijn zij ervan overtuigd dat de veiligheid van deelnemers, juryleden en medewerkers...

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...